Čekajući rješenje

U Zvečanu su pripadnici KFOR-a raspoređeni i na pet prilaznih tačaka gradu, kako bi spriječili prolazak specijalaca u blizini građana koji protestuju.

Na sjeveru Kosova noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu jutros je okupljen manji broj građana.

U opštinskim zgradama su i dalje pripadnici Policije Kosova i specijalci, koje obezbjeđuju vojnici KFOR-a raspoređeni oko zgrada opština.

Između pripadnika međunarodne mirovne misije i građana su bodljikava žica i metalna ograda na koju su građani postavili srpske zastave.

U Zvečanu su pripadnici KFOR-a raspoređeni i na pet prilaznih tačaka gradu, kako bi spriječili prolazak specijalaca u blizini građana koji protestuju.

Građani na protestima u tri opštine zahtevaju da se pripadnici specijalne policije povuku iz opština na sjeveru Kosova i da novi gradonačelnici izabrani 23. aprila na izborima koje su Srbi bojkotovali ne ulaze u opštinske prostorije.

Kurti: O mogućnostima novih izbora s Lajčakom i Escobarom

Premijer Kosova Albin Kurti je u intervjuu za NBC News rekao da ne osporava neophodnost” održavanja novih izbora na sjeveru Kosova u nekom trenutku”, ali da pre toga treba da se uspostavi “vladavina zakona”.

Kurti je izjavio da će o mogućnostima za održavanje novih izbora razgovarati sljedeće sedmice sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom, koji će posjetiti Prištinu.

“Sljedeće sednmice će na Kosovo doći specijalni izaslanici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Lajčak i Escobar, i razgovarat ćemo o detaljima. Vjerujem u prijevremene izbore, ali zato nam je potrebna vladavina prava i slobodna i poštena kampanja za slobodne i poštene izbore”, rekao je Kurti.

On je naveo da je očigledno da gradonačelnici koji su pobijedili na izborima 23. aprila imaju nizak legitimitet, zbog niske izlaznosti na tim izborima, ali, dodao je, “oni su jedini legalni i legitimni”.

Bijela kuća izrazila zabrinutost

Prvi zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Finer izrazio je zabrinutost zbog događaja na sjeveru Kosova u razgovoru s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, saopćila je u Bijela kuća, prenosi Hina, pozivjaući se na Reuters.

Finer je u četvrtak razgovarao s Kurtijem i pozvao je Kosovo da “omogući novoizabranim gradonačelnicima da obnašaju svoje dužnosti s alternativnih lokacija i povuče policijske snage iz općinskih zgrada”, navodi Bijela kuća.

Također je pozdravio “Kurtijevu spremnost da radi na stvaranju uvjeta za nove izbore”, navodi se.

Bidenov saradnik razgovarao je s Vučićem u petak i zatražio od Srbije da “povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini granice i smanji njihov stepen pripravnosti, kao i da pozove demonstrante da ostanu mirni”, prema saopćenju Bijele kuće.

U oba poziva Finer je, kako je saopćila Bijela kuća, izrazio zabrinutost zbog događaja na sjeveru Kosova te je apelovao na smirivanje situacije.

Washington također očekuje da će se obje strane ponovno uključiti u dijalog Evropske unije i u potpunosti provesti sporazum o normalizaciji postignut ranije ove godine.