Novi gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atiq mijenja pečat te opštine pa će tako ubuduće umjesto "Administrativna kancelarija" pisati "Republika Kosovo", prenosi Koha.

Tačnije, na pečatu će na tri jezika, albanskom, srpskom i engleskom stajati „Republika Kosovo - Opština Sjeverna Mitrovica“.


Pečat opštine Sjeverna Mitrovica/Koha ditore

Atiq je izabran za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice na lokalnim izborima održanim u četiri opštine na sjeveru 23. aprila u procesu koji su Srbi, kao većinsko stanovništvo, bojkotovali. Na te izbore izašlo je samo oko 3,5 odsto birača, odnosno 1.567 građana od više od 45.000 onih koji imaju pravo glasa. Atiq, koji je iz Pokreta Samoopredjeljenje na čijem čelu je premijer Albin Kurt, dobio je 533 glasa.

Zakletvu je položio 19. maja, u zgradi opštine u Sjevernoj Mitrovici, sa koje je odmah skinuo srpsku zastavu i istakao kosovsku.

U srijedu, 31. maja, uputio je zvaničan zahtjev uputio predsjedniku Asocijacije kosovskih opština Sazanu Ibrahimiju, u kojem je zatražio da opština Sjeverna Mitrovica, postane duo te organizacije.

Asocijacija kosovskih opština (AKO) osnovana je 2001. godine, kao neprofitna organizacija, čiji su članovi organi lokalnih samouprava, izuzimajuću srpske opštine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore