Trajao je 10 minuta!

Predsjednica Vjosa Osmani rekla je povodom jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moldaviji, da je on imao informativni karakter i da nije riječ o pregovorima, kao i da je održan na zahtjev predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza, preneo je Dukađini.

Ona je u intervjuu za RTK navela da je sastanak, na marginama samita Evropske političke zajednice trajao oko 10 minuta.

„Imali smo zajednički sastanak oko 10 minuta, gdje se još jednom pokazalo da Vučića ne zanimaju ni rješenja ni mir, već da je u stvari glavni izvor nestabilnosti u cijelom našem regionu“, kazala je Osmani.

Sastanku je osim Macrona i Scholza prisustvovao i Josep Borell, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, a Osmani je rekla da su od Kosova traženi novi izbori na sjeveru.

"Nisam planirala da se sretnem sa Vučićem. Naravno, dijalog Kosova i Srbije je u toku u Briselu. Do sastanka je došlo na insistiranje evropskih lidera i naravno, kao predsjednik Kosova, željela sam da pokažem konstruktivnost koja je vrlina našeg naroda, da pokažem volju da sa svima možemo da razgovaramo. Nije prvi put da se nađemo sa Vučićem na ovakvom sastanku. Ali moram da kažem da ovaj sastanak, koji je održan na insistiranje predsjednika Macrona i kancelara Scholza, nije bio pregovarački, već sastanak na kom smo razmenili mišljenja. Vučić je jadikovao i žalio se i sigurno nije govorio istinu, što je njegova vrlina", rekla je Osmani.  

Ona je rekla i da je sjever i dalje glavna tema na njenim sastancima sa evropskim liderima.

"Takođe, imala sam trilateralni sastanak sa predsjednikom Macronom i kancelarom Scholzom. Sastanku se pridružio i Borell i detaljno smo razgovarali o izazovima sa kojima se suočavamo i koje su neke od opcija koje mogu da nas nateraju da idemo napred. U ovom trenutku je ključno da Srbija prestane da podržava kriminalne grupe koje prave većinu problema na sjeveru i šire u regionu i to je preduslov za deeskalaciju situacije. I drugo, puna primjena dogovora postignutog u Ohridu, jer je Vučić više puta rekao da nema namjeru da ga sprovodi. Prekršio ga je najmanje osam puta i zbog toga je ključno da postoji jasna poruku od EU", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini