Predsjednik LDK

Predsjednik LDK Lumir Abdixhiku rekao je, na vanrednoj sjednici Skupštine na kojoj se raspravlja o situaciji na sjeveru, da premijer Albin Kurti zna kriminalne bande na sjeveru i imena članova te bande, ali ih ne hapsi, kao i da je Kosovo u opasnosti da izgubi suverenitet i saveznike, prenosi Reporteri.

"Članove bande koji su izveli napad na policiju premijer poznaje, ali ih ne hapsi. Izvršili su napad na albanske novinare, na mirovnjake Kfora. Premijer ih zna po imenu i prezimenu, zna im adresu, gdje im je oružje, kuća. Puštaju ih, jer su te bande bile protiv demokratije, protiv slobodnog izvještavanja, ali i protiv euroatlantskih vrijednosti", rekao je Abdixhiku.

Ukazuje na to da će Kosovo vjerovatno izgubiti i saveznike i suverenitet.

"Ne samo da čemo izgubiti saveznike, već će biti protiv nas. Malo je vjerovatno da će naša zemlja održati bilo suverenitet, integritet ili stabilnost. Naša zemlja će vjerovatno izgubiti i saveznike i suverenitet. Albin Kurti nas vodi tim putem", izjavio je Abdixhiku.

Kako kaže, reakcija državnog sekretara SAD Antoniya Blinkena, odnosno američkog State departmenta, Evropske unije, NATO-a protiv Kosova su posljedica diplomatskih i strateških nedjela jednog čovjeka.

"To je onaj koji danas obavlja funkciju premijera Kosova. Isti taj premijer, koji je maločas javno priznao da su ga ti prijatelji obavjestili o stvarima koje ni sam kao premijer nije znao, isti ljudi, isti saveznici danas su naivni, ne znaju, ali ovaj zna", rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri