OBRATIO SE PARLAMENTU

Premijer Kosova Albin Kurti obratio se zastupnicima u parlamentu Kosova i između ostalog poručio da je autor situacije koja je stvorena na sjeveru Kosova Beograd.

Kurti je na sjednici Paralmenta Kosova, na kojoj se raspravlja o napetoj situaciji na sjeveru zemlje, rekao da je bilo mnogo reakcija na prisustvo kosovske policije na sjeveru zemlje, ali da je policija svoje poslove obavljala na vlastitom području

Premijer Kosova govorio je i o istupanju Srpske liste iz državnih institucija, prenosi Telegrafi.

Naglasio je da za kriminalne skupine i Srpsku listu nisu bitne zgrade, već prisutnost novih lidera u tim zgradama.

"Mnogi su prisustvo policije nazvali nasilnim ulaskom u zgradu. Ne može se tako nazvati. Pošto te zgrade pripadaju Republici Kosovo. Gradonačelnik u svoj ured ne ulazi na silu", kazao je Kurti.

Dodao je da su zgrade u trenutku ulaska gradonačelnika bile prazne, ali zaključane, i da su policajci bili prisutni zbog prepreka za ulazak.

"Kada su ulazili načelnici općina, zgrade su bile prazne, ali blindirane. Dakle, zgrade su bile prazne, a kad su ušli gradonačelnici to je bio problem. Pa ne žele da tamo uđu gradonačelnici. Ne vole zgrade. Paralelne strukture ne vole ni službene zgrade. To što je bila prepreka da gradonačelnici uđu, zato su bili su policajci...trebao nam je koridor za pristup, pošto želimo funkcionisati. Kosovska policija preuzela kontrolu nad imovinom Republike.”, rekao je Kurti.

Također je istaknuo da vlada ima mnogo dokaza o tim kriminalnim skupinama koje su stvarale napetost u situaciji na sjeveru. Kurti je naglasio da je autor ovakve situacije stvorene na sjeveru Beograd, prenosi Telegrafi.

"Imamo datum 29. maja kada se dobar dio kriminalnih grupa vratio organizirano da zaoštri situaciju. Imamo slike, videa i fotografije da je eskalacija situacije bila planirana, dobro organizirana i da je imala autora. Autor su beogradski dužnosnici koji su se pobrinuli da zabrinutost koju su iznijeli različiti glasovi koji su upozoravali na eskalaciju situacije, da se, ako se policija ne povuče, ako gradonačelnici ne daju na posao, te zabrinutosti pretvore u stvarnost", tvrdi Kurti.

Rekao je da je podizanje zabrinutosti oko eskalacije navelo Srbiju da mobilizuje kriminalne skupine da stvarno eskaliraju situaciju. Kazao je i da nove predsjednike treba podržati do sljedećih izbora, a da je, kako je rekao, izostala ova izjava.

Kazao je da ne može zatvoriti oči na kriminalne, fašističke i paravojne grupe.

"Svjestan sam da nisu svi oni koji sudjeluju na okupljanju ispred zgrada dio takvih skupina, ali nažalost mnogi građani Srbije zbog prijetnji iz Beograda , prisiljeni su poslužiti kao živi štit za napade takvih kriminalnih skupina. A postoje tri kategorije: kategorija civilne zaštite, tu su oni iz javne uprave, koji, ako ne izađu na proteste, ostaju bez plaće ili bez posla..., a treća su grupe Radojića i Veselinovići", poručio je Kurti.