Sjednica Skupštine

Premijer Albin Kurti rekao je da su novi gradonačelnici opština na sjeveru Kosova bili u pratnji snaga bezbjednosti jer je neophodno obezbjediti njihov nesmetani ulazak u opštinske objekte.

On je tokom sjednice Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o situaciji na sjeveru naglasio da to nije politička odluka.

"U ovom trenutku moram da istaknem da je pratnja novih gradonačelnika sa snagama bezbjednosti ocena bezbjednosnih institucija koje procenjuju stepen opasnosti, tako da to nije politička odluka, ali ja kao predsjednik podržavam ovo – i tada, i danas", izjavio je Kurti.

On je rekao da podržava ovu odluku jer su incidenti u narednim danima dokazali da postoji opasnost od napada "zločinačkih grupa". Naveo je da je eskalacija situacije 29. maja - kada su ranjeni vojnici KFOR-a - "dobro isplanirana" i orkestrirana iz Beograda.

Predsjednik Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (LDK) Arben Gashi rekao je da je predsjedništvo Skupštine Kosova pozvalo premijer ada se izjasni o situaciji na sjeveru i odnosima sa SAD.