Predsjednik Poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosva Besnik Tahiri rekao je da je ta stranka predstavila prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Albina Kurtija, navodeći kao glavne uzroke "narušavanje suvereniteta" i "razaranje odnosa sa SAD", prenosi Reporteri.

Tahiri je rekao da je razgovarao sa poslaničkim grupama, kako bi podjelili konačni nacrt zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja.

"AAK je tokom ove dvije godine imala državničko-politički stav. Gdje smo smatrali da treba dati podršku Vladi, uradili smo to bez ikakve kalkulacije, kako sa sporazumom, sa referendumom, što sa glasanjem nekih zakona, za koje smo smatrali da su dobri. Istovremeno smo bili veoma odlučno protiv tamo gdje smo mislili da se ne radi dobro, mi smo ti koji smo rekli "ne mučite se sa tablicama, jer nećete moći da ih sprovodite", jedini u parlamentu smo rekli 'nemojte da organizujete izbore, jer ćemo napraviti krizu, a premijer Kurti vodi politiku kojom je Kosovo doveo u ćorsokak", rekao je Tahiri.

Dodao je da je Kurti svojom politikom doveo do toga da je Kosovo dobilo najveći udarc u posljednjih 20 godina.

"Suverenitet je moguć samo u dvorištu opštine, suvereniteta nema nigdje drugo, suverenitet je zaštićen Rezolucijom 1244, preko Kfora“, rekao je Tahiri.

Tahiri je kazao da su kvaranje odnosa sa SAD, ali i uvođenje sankcija neprihvatljivi.

"Zbog ovoga premijer mora da ode i naš prijedlog za izglasavanje nepovjerenja vladi će biti uspješan", rekao je on.

Pojasnio je da je prvi razlog za taj prijedlog "narušavanje suvereniteta" Kosova.

"To je u suštini narušilo suverenitet. Naši policajci su dovedeni u najtežu situaciju, čuvajući dvorište jedne opštine", rekao je Tahiri.

Na pitanje da li vjeruje da će biti prikupljeni potrebni potpisi za pokretanje inicijative, Tahiri je odgovorio da je uvjeren da će prijedlog biti uspješan.

Tahiri je rekao da je dodržao sastanak sa Arbenom Gashijem i šefom poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Abelardom Tahirijem.

"Imam obećanje, oni nisu protiv, hoće da vide sadržaj inicijative", rekao je Tahiri.

Dodao je da Skupština Kosova nikada nije bila praznija i da se poslanici ponašaju kao da se skoro ništa se ne dešava 40 kilometara od Prištine.

On je rekao i da će se o prijedlogu danas raspravljati na posebnoj sjednici na kojoj će biti riječi o situaciji na sjeveru Kosova.

Alijansa za budućnost Kosova je juče na konferenciji za medije saopštila da će pokrenuti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Kurtijevoj vladi, nakon američkih sankcija Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri