Stav zvanične Tirane

Premijer Albanije Edi Rama ističe da je stav Tirane, kao i svih lidera EU, a tako i SAD, da je trenutna situacija na sjeveru neprihvatljiva, i da Srbi treba da se vrate u institucije, a Kosovo odmah da raspiše nove izbore.

Rama je, u razgovoru za TV Klan, podvukao da je stav albanske vlade jasan - da je ova situacija opasna i nepotrebna.

Na pitanje ko je odgovoran, rekao je da nije na njemu da pronađe odgovorne.

"U Moldaviji su bili prisutni svi lideri Evrope i nekih drugih zemalja, a jedinstven stav svih lidera EU je isti kao i SAD, da je ova situacija neprihvatljiva i da postoje dvije stvari - Srbi moraju da se vrate u institucije, Kosovo mora odmah da raspiše nove izbore kako bi se situacija riješila", objasnio je on.

Rama je preneo da se na marginama Samita Evropske političke zajednice sastao sa Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani, ali da nisu razgovarali o situaciji na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima radi se o pitanju o kojem oni treba da odluče da li žele s njim da razgovaraju ili ne.

"Vidim šta se dešava i nije da se kriju, oni su vrlo jasni u onome što govore", dodao je on.

Na pitanje da li to znači da nema komunikacije između Albanije i Kosova na zvaničnom nivou, Rama je kazao da to nije tako, ali da se radi o pitanju odgovornosti i nadležnosti premijera Kosova, a donekle i predsjednika.

"Na njima je da odluče da li žele da razgovaraju o tom pitanju ili ne. Nisam ja taj koji ih vodi i govori im kako će da rade ovaj posao. To je poštovanje prema njima i institucijama Kosova, po mom mišljenju", dodao je on.

Ukazao je da je Kosovo konsultovalo Albaniju kada je htelo da se konsultuje.

"Kada ne žele da se konsultuju, potpuno je njihovo pravo da se ne konsultuju. On nije tražio da o tome razgovara ni sa mnom ni sa nama u Vladi i ima pravo da o tome ne razgovara. Ali nismo ravnodušni", poručio je on.

Rama je dodao da u ovom slučaju nema razloga za brigu jer je pravo Kosova da se ne konsultuje i njihovo je pravo da svoje odluke saopštavaju putem medija.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova