Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku reagovala je nakon izjava premijera Albina Kurtija i predsjednice Vjose Osmani o rješenju situacije na sjeveru Kosova.

Prema njenim riječima, lideri institucija Kosovo tretiraju kao dječju igru.

„Vidite, lideri institucija Kosovo tretiraju kao dječju igru. Predsjednica je rekla da je Kosovo spremno za nove izbore u sjevernim opštinama. To je juče rekao i premijer. Vrlo dobro. Međutim, zašto je situacija došla do ove tačke", upitala je ona.

"Zašto ste rizikovali nacionalnu bezbjednost i evroatlantsku viziju Kosova? Za dječju igru?", dodala je u objavi na Facebooku.

Ona je izjavila da je situacija na sjeveru Kosova posljednjih dana izuzetno zabrinjavajuća i da se Kosovo vraća u period pre proglašenja nezavisnosti, piše Ekonomija onlajn.

Çitaku je rekla da su odgovorni za stanje na sjeveru „srpske kriminalne bande koje kontinuirano pokušavaju da izazovu nerede ali da to nije novina“ i da su institucije Kosova morale da pokažu razboritost, zrelost i da blisko sarađuju sa međunarodnim saveznicima.

„Ideja suvereniteta Kosova ne može se svesti na opštinske kancelarije. Za PDK, mnogo jača demonstracija suvereniteta bila bi učešće KBS u vježbi NATO zajedno sa armijama iz Evrope i SAD-a. Premijer Kosova veoma neodgovornim, arogantnim i avanturističkim pristupom doveo je u pitanje partnerstvo Kosova sa međunarodnom zajednicom. Moramo da budemo pažljiviji, da se ne ponašamo arogantno kao posljednjih dana što je poslednji čin nakon niza nekoordinisanih i prilično avanturističkih akcija”, kaže Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online