Zakonske procedure

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da su Berlin i Pariz zatražili od Kosova i Srbije da se održe nove izbore u općinama na sjeveru Kosova.

"Francuska i Njemačka zatražile su od čelnika Kosova i Srbije da se organiziraju novi izbori u regijama pogođenim nemirima - što je prije moguće", rekao je Macron, koji je dodao da je od njih zatraženo i da razjasne izborna pravila.

Predsjednica Vjosa Osmani potvrdila je da su Macron i njemački kancelar Olaf Scholz tražili da Priština nađe načina za organiziranje izbora na sjeveru zemlje na kojima će sudjelovati kosovski Srbi.

"Rekla sam im da smo spremni razmotriti tu mogućnost", rekla je Osmani na pres-konferenciji nakon sastanka s europskim čelnicima tijekom summita Europske političke zajednice u Moldaviji.

Osmani je istakla kako je europskim čelnicima kazala da zakonske procedure omogućuju održavanje izbora.

"To se ne radi odmah, ali tu su zakonske procedure koje građanima omogućuju da odluče žele li izbore", dodala je.

'Srbija mora zaustaviti kriminalne skupine'

Organiziranje izbora, prema riječima Vjose Osmani, može se učiniti putem peticije koju mogu pokrenuti srpski građani u općinama na sjeveru.

"To znači da Srbi, odnosno oko 20 posto njih koji su na biračkom popisu, mogu potpisati peticiju i njome pokrenuti proces novih izbora. Spremni smo poštovati zakon", izjavila je Osmani.

Govoreći o situaciji u općinama na sjeveru - Leposaviću, Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu - Osmani je kazala da se situacija može poboljšati samo ako Srbija zaustavi tamošnje kriminalne skupine.

Odvojeni susreti

Na summitu u Kišinjevu Macron je još rekao da će idućih tjedana biti donesena "jasna odluka" o situaciji na sjeveru Kosova i da je to dogovoreno na sastancima sa Scholzom i lokalnim čelnicima - Vjosom Osmani i predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Osmani i Vučić održali su odvojene sastanke s europskim čelnicima, na marginama summita u Kišinjevu.

Napetosti na sjeveru Kosova porasle su od 26. svibnja. Tog su dana novi gradonačelnici općina na sjeveru zemlje - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok - svi Albanci, ušli u zgrade općina pod pratnjom Policije Kosova.

Vjosa Osmani je na Twitteru napisala da je s čelnicima Njemačke i Francuske pričala o posljednjim dešavanjima na Kosovu i "našim zajedničkim naporima za mir, sigurnost i stabilnost".

'Kompromis nije loša stvar'

Obraćajući se novinarima u Kišinjevu na marginama summita, Vučić je rekao da su glavne teme susreta s Macronom i Scholzom bile smanjenje napetosti na sjeveru Kosova i uspostavljanje jamstava za izbjegavanje jednostranih akcija.

Vučić je istaknuo i važnost koju za njega ima osnivanje Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu.

Dodao je da je potrebno trajno kompromisno rješenje.

"Moramo uvjeriti ljude na Balkanu da kompromis nije loša stvar. Nije lako, svi su radikalizirani i nitko ne želi slušati normalne ideje", rekao je Vučić.

Susretima u Kišinjevu sudjelovao je i šef europske diplomacije, Josep Borrell.

"Istakao sam da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini zaustave nasilje i vrate se dijalogu", izjavio je Vučić nakon sastanka s Borrellom.

Iz Ureda Predsjedništva Kosova priopćeno je da se Osmani sastala i s Borrellom.

Predsjednik Srbije također je naveo da se kosovsko izaslanstvo nije željelo sastati sa srpskim izaslanstvom u Moldaviji.

"To nisu odobrili drugi čelnici. Srbija uvijek želi razgovore i čini mi se da je sada jasnije tko je odgovoran za nasilje na Kosovu", rekao je Vučić novinarima.

Kosovska strana nije potvrdila da je odbila sastanak.

Upitan kada očekuje bilateralni susret s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, Vučić je rekao da ne zna.

NATO šalje još snaga na Kosovo

Pripadnici Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) su 29. svibnja intervenirali protiv srpskih prosvjednika u Zvečanu, nakon što su se isprva oglušili na pozive da se raziđu.

Prosvjednici su se sukobili s vojnicima KFOR-a, a osim 30 ozlijeđenih vojnika, ozlijeđeni su i deseci prosvjednika.

NATO je poručio da je spreman poslati još vojnika na Kosovo kako bi se smirilo nasilje na sjeveru zemlje Kosova, rekao je u četvrtak šef Alijanse, Jens Stoltenberg.

Dodao je kako je prvih 700 pripadnika snaga pojačanja na putu za Kosovo.