Ne odustaje

Premijer Albin Kurti je danas ponovio da su novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru legalni i da imaju legitimitet, iako ne potpun i normalan, i da oni treba da rade u zgradama opština.

"Smatram da su izabrani predsjednici, iako je izlaznost na izborima bila mala, legalni i da imaju legitimitet, iako nepotpun i normalan, zbog pritiska Srbije da Srbi bojkotuju izbore. Sada kandidati koji su se takmičili i pobjedili moraju da rade posao, jer su za to plaćeni, a radno mjesto predsjednika opštine mora da bude u javnoj zgradi opštine, jer pripada Kosovu. Postoje vanredne situacije poput one sa Covidom-19, kada nismo ni bili na radnim mjestima, jer nije bilo ni vakcina, ali je radno mjesto gradonačelnika u toj zgradi i vjerujem da je dobro da su tamo”, rekao je Kurti.

Dodao je kako je vlada "uradila sve što je mogla" da bi sprovela izbore u četiri opštine na sjeveru.

"Odložili smo izbore za četiri mjeseca, održali smo izbore i oni su smatrani legitimnim od strane međunarodnog faktora. Treće, svi su prihvatili rezultat ovog izbornog procesa i četvrto, prihvatili smo da ne treba da se slavi pobjeda na tim izborima, ali sada se mora početi sa radom. Ministarstvo plaća ljude za posao koji rade. Takođe, ne možemo da stvaramo paralelne strukture van zvaničnih objekata", rekao je Kurti.

Na izborima u četiri opštine na sjeveru održanim 23. aprila izlaznost je bila samo oko 3,5 odsto, a Srbi su ih bojkotovali.

Zemlje Kvinte, posebno SAD, osudile su odluku kosovskih vlasti da novim gradonačelnicima na sjeveru na silu obezbjede pristup opštinskim zgradama.