Predsjednica Kosova

Vjosa Osmani, predsjednica Kosova, izjavila je za Danas na samitu Evropske političke zajednice koji se održava u Kišinjevu da su Srbija i kriminalne strukture odgovorne za eskalaciju nasilja na Kosovu i da Srbiji nije mjesto na ovom evropskom samitu, kao ni u evropskoj zajednici naroda.

– Srbija ne pripada evropskoj zajednici, rekla je Osmani i dodala da su pripadnici kriminalnih struktura na sjeveru Kosova na međunarodnim poternicama i da su srpske vlasti u jako bliskim vezama s njima.

Prije Osmani zvaničan prijem na crvenom tepihu sa predsjednicom Moldavije Majom Sandu je imao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na pitanje novinara da li će se sastati sa ekim od kosovskih zvaničnika, rekao da ne zna ko je tu sa Kosova, mada je malo prije njega na Samit je došla predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Istovremeno, Osmani je i ranije najavljena kao učesnica samita, baš kao i Vučić.

„Uvijek sam bio lider koji teži miru i činimo mnogo da očuvamo mir i stabilnost u regionu“, rekao je Vučić novinarima u Mimi zamku kod Kišinjeva.

On je po dolasku na Samit rekao da sastanci sa francuskim predsjednikom i njemačkim kancelarom Emmanuelom Macronom i Olafom Scholzom neće biti laki, ali da su važni i da će na sastancima sa Scholzom i Macronom i drugim liderima pokušati da stvari vrate u normalu i da se situacija na Kosovu deeskalira, kao i da se sačuva mir i stabilnost.

„Za tango je potrebno dvoje, ne zavisi sve od nas“, rekao je predsjednik Srbije. Vučić je naveo da je i jutros razgovarao sa Srbima sa sjevera Kosova i da ih je molio da u „odlučnosti da istraju u pravu i pravdi da to čine, prvenstveno prema Kforu, na miran način“.

Predsjednik Srbije je ocjenio da su SAD poslale pravu osudu ponašanja Kosova i nada da će to biti slučaj i sa Evropljanima i naveo da očekuje da će Lajčak i Eskobar naredne nedjelje doći u Beograd.

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele zajedničke razgovore sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštio je portparol njemačke vlade Steph Hebesteit, piše Deutsche welle. Francuska i SAD za eskalaciju situacije krive rukovodstvo na Kosovu, piše DW, a Makron je rekao da „sasvim jasno postoji odgovornost kosovskih vlasti za trenutnu situaciju“.

Takođe, očekuje se da će poseban sastanak sa predsjednikom Srbije o situaciji na sjeveru Kosova imati i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borell.

„Moramo da insistiramo da nasilje nije način. Svi moraju da izbjegavaju eskalaciju“, rekao je Borell novinarima ispred Mimi zamka u Kišinjevu, u kojem se održava samit.

Tri glavne teme o kojima će biti riječi na samitu su bezbjednost, energija i povezanost, a činjenica da će se u glavnom gradu Moldavije okupiti 47 evropskih zemalja, po ocjeni francuskog predsjedništva, jaka je politička poruka Moskvi.

Evropska politička zajednica je neformalni diplomatski forum nastao prošle godine na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Na samitu učestvuje 27 zemalja članica EU, ceo Zapadni Balkan (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija) i još 14 zemalja (Andora, Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Island, Lihtenštajn, Moldavija, Monako, Norveška, San Marino, Švicarska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija).

Prisustvuju i Cherles Michel, predsjednik Evropskog saveta, i Ursula von der Layen, predsjednica Evropske komisije i Roberta Mecola, predsednica Evropskog parlamenta, ali i novoizbrani turski predsednik Recep Tayip Erdogan, kao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu neće biti razgovora o pristupnim procesima zemalja kandidata za Evropsku uniju, saopštila je Jelisejska palata.

Kako je rečeno, „od početka je jasno“ da je Evropska politička zajednica politički forum sa ciljem da se razgovara o pitanjima bezbjednosti, regionalnim krizama i sada o ratu u Ukrajini, da joj se iskaže podrška. Jedna od glavnih tema samita je bezbjednost.