Da li idemo van naših zakona?

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, rekao je da SAD ne razumeju pozicije Kosova kako bi trebalo, nakon tenzija posljednjih dana na Sjeveru.

Sjedinjene Američke Države su se pokazale oštrim sa premijerom Albinom Kurtijem, koji je, prema njihovim riječima, bez koordinacije sa njima odlučio da albanske gradonačelnike odvede u opštinske objekte u sjevernim opštinama, što je naišlo na otpor Srba na Sjeveru.

Konjufca je naglasio da je održavanje izbora na Sjeveru urađeno u koordinaciji sa SAD i da takvi ukori, prema njegovim riječima, nisu prvi.

„Zabrinuti smo zbog situacije kao i svaki građanin, ne smemo ga izgubimo fokus. Mislim da ključna riječ nije briga, ključna riječ je naša sposobnost da izvršimo svoje dužnosti i da garantujemo bezbjednost i spokoj. Kao što se tamo vidi, ceo problem počinje i završava se sa naoružanim i opasnim grupama. Što se tiče Blinkenove izjave, nije prvi put da nam se to dešava, čak i u vrijeme reciprociteta nailazimo na ovakve ukore“, rekao je Konjufca

On je prokomentarisao Blinkenovu izjavu, i kako kaže, „ovo nije prvi put da nam se to dešava, čak i u vrijeme reciprociteta nailazimo na ovakve prekore“, kazao je Konjufca

Konjufca je priznao da takva situacija nije dobra za Kosovo, ali kako kaže, SAD moraju da shvate ispravno.

„Ovo nije dobro za nas, loše je za Kosovo. Takođe moramo imati otvoren dijalog sa našim saveznicima. Naše stavove Amerika ne razume pravilno. Tamošnji predsjednici su podneli ostavke bez nasilja i sada su ostale institucije. One su dio Kosova, ne žive na nebu, tamo država nije imala druge, nego da raspiše izbore u dogovoru sa SAD. Zašto ne razumem SAD, da li idemo van naših zakona? Ako smo u redu sa zakonima, ima li većih problema od zakona? Kada su zakazani izbori, SAD nisu rekle da ove izbore treba poništiti“, rekao je on.

Izvor: Koha/Kossev