Sjever Kosova

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da slanje dodatnih trupa na sjever Kosova ne znači da su odustali od političkog rješenja za smirivanje tenzija, prenosi agencija Anadolija.

Stoltenberg je to poručio nakon što je NATO najavio da će poslati 700 dodatnih vojnika u Misiju Kfora na sjever Kosova, kako bi osigurao bezbjednost prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Kako je najavljeno iz Alijanse u pripravnosti je i dodatni bataljon koji će biti aktiviran ako bude bilo potrebno.

Ali, prema njegovim riječima, najprikladnije je političko rješenje kroz dijalog.

Stoltenberg je ranije rekao da nasilje koči Kosovo i region. On je pozvao Prištinu i Beograd da preduzmu konkretne korake za smirivanje situacije.

Najoštrije je osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na sjeveru Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga. Stoltenberg je objasnio da će Kfor "preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbjedi bezbjednost". On je pozvao Beograd i Prištinu da preduzmu mere kako bi spriječili dalju eskalaciju situacije.