Sastanak sa Kurtijem

Šef diplomatije Evropske unije(EU) Josep Borrell rekao je da je trenutna situacija na sjeveru Kosova opasna i nestabilna. On je to izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Bratislavi.

"Trenutna situacija je opasna i nestabilna. Trebamo hitnu deeskalaciju i rješenje kroz dijalog, da se vratimo našem radu na provedbi postingutog dogovora", napisao je Borrell na Twitteru, referišući se na raniji dogovor lidera Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Kurti je dao kratak intervju za RSE u Bratislavi, gde se 31. maja sastao sa visokim predstavnikom EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borrellom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Na pitanje RSE kako je prošao sastanak sa evropskim zvaničnicima, kosovski premijer kazao je kako je "sastanak bio važan".

"Moramo imati implementaciju (sporazuma Kosova i Srbije) na pravom putu i mislim da smo nekada stagnirali, a ponekad skrenuli sa puta. Zbog toga mi je bilo veoma važno da dođem u Bratislavu na ovaj susret i da upoznam obojicu, i gospodina Borela i gospodina Lajčaka, jer bi trebalo da bude jasno u vezi sa nedavnim događajima na Kosovu koje je izazvala Srbija", rekao je Kurti.

S druge strane, naglasio je, "potrebna je primena sporazuma što je pre moguće".

Kurti je u Bratislavi izrazio spremnost da se sastane sa srpskim predsednikom češće, ali je upozorio da Aleksandar Vučić ne želi normalizaciju odnosa.

"Imamo dogovor – samo treba da ga primenimo. Predsednik Srbije kaže DA sporazumu da ga ne bi potpisao, i sada se kaje što je rekao da", ocenio je Kurti.

Izvori iz EU u utorak su spomenuli Bratislavu kao moguće mesto sastanka Kurtija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i rekli da se na tome radi. Vučić je, međutim, rekao da neće ići u Bratislavu, jer je, kako je rekao, "važnije biti sa svojim narodom".