Stav Kvinte

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je da kosovske vlasti "snose odgovornost za nemire koji su značajno porasli" na sjeveru Kosova, pošto su novi albanski gradonačelnici stupili na dužnost u opštinama sa srpskom većinom.

Macron je to rekao na bezbjednosnoj konferenciji u Bratislavi.

Stav francuskog predsjednika je u skladu sa izjavama Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja Kvinte, koje su Vladu Kosova proglasile krivom za zategnutost situacije na sjeveru zemlje.

Američki državni sekretar Antony Blinken je u svom saopštenju rekao da najoštrije osuđuje postupke Vlade Kosova, koji, prema njegovim riječima, eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost". On je rekao da su ove akcije preduzete "protiv savjeta Sjedinjenih Država i evropskih partnera Kosova".

Čak je i šef diplomatije Evropske unije(EU) Josep Borrell rekao da Kosovo treba da obustavi policijske operacije oko opštinskih zgrada na sjeveru države, kao "prvi korak za smanjenje tenzija".

"Želim da kažem da EU najoštrije osuđuje nasilje na sjeveru Kosova koje smo vidjeli posljednjih dana. Neprihvatljivi su akti nasilja nad građanima, medijima, organima za sprovođenje zakona i KFOR-om. Mi kao EU stojimo iza NATO-a i KFOR-a u ispunjavanju mandata u interesu mira i stabilnosti na Kosovu", rekao je Borrell 30. maja.

Od 26. maja tenzije su porasle na sjeveru Kosova, pošto su tog dana novi čelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka – svi Albanci – ušli u opštinske zgrade pod pratnjom Policije Kosova.

U sukobima sa srpskim demonstrantima u Zvečanu 29. maja povređeno je 30 pripadnika NATO misije na Kosovu, KFOR-a.

Države Kvinte (Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva) izrazile su zabrinutost zbog lokalnih izbora održanih na severu Kosova 23. aprila i poručili da oni ne predstavljaju održivo dugoročno političko rešenje za uključene opštine, zbog bojkota srpske zajednice.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će Severnoatlantska alijansa povećati broj vojnika na Kosovu za 700, u okviru svoje misije KFOR.

"Odlučili smo da iz Operativnih rezervnih snaga uputimo dodatnih 700 vojnika na Zapadni Balkan, te da podignemo spremnost dodatnog bataljona rezervnih snaga na visok nivo, kako bi mogli biti raspoređeni, ako se ukaže potreba", on je rekao.

Izbore 23. aprila bojkotovali su Srpska lista i većinsko srpsko stanovništvo na severu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove predsednike.