Izjava za Faktor.ba

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji, trenutno se nalazi u Prištini. Kaže da se u glavnom gradu Kosova ne osjete tenzije koje se u proteklih nekoliko dana dešavaju na sjeveru, u općinama sa srpskom većinom Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Srbi koji protestiraju protiv novoizabranih načelnika općina na sjeveru Kosova, jučer su napali vojnike KFOR-a, koji su osiguravali primopredaju vlasti. U subobima je povrijeđeno 30 vojnika NATO-a i više od 50 srpskih demonstranata. Za načelnike općina izabrani su Albanci, nakon što se predstavnici Srba nisu kandidirali na izborima, što je podržao i zvanični Beograd na čelu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje hoće li Vučić poslati vojsku na Kosovo, Sonja Biserko kaže "naravno da to ne može, jer je ipak tamo KFOR, odnosno NATO".

- Vučiću je trebao incident da bi povratio kontrolu, jer su ga iznenadili protesti koji se dešavaju u Srbiji. To je neka nova energija, ne znamo u kom pravcu to ide, ali je u svakom slučaju novo. Njegov skup u petak navečer je doživio fijasko - kaže Biserko.

Vučić je na Kosovu, dodaje Biserko, povukao ljude iz institucija, zabranio im da učestvuju na izborima, a onda kada je trebalo da se instaliraju novi načelnici općina, Vučić je poslao svoje batinaše.

- Vučić misli da može da na ovaj način povratiti kontrolu, ali ja mislim da neće uspjeti. Sve treba gledati geopolitički. Srbi su očekivali kada je počeo rat u Ukrajini, mislili su da proglase nezavisnost Republike Srpske, međutim rat je otišao u drugom pravcu, doživjeli su fijasko. Zapad na neki način toleriše Srbiju očekujući da će prevagnuti želja za ulaskom u Evropsku uniju i euroatlantske integracije, međutim, Vučić pokušava da time manipulira zbog Rusije i Kine. Rusiji je cilj da pokažu da još uvijek može da kreiraju tenzije i zbog toga žele zamrzutu situaciju na Kosovu, da bi pokazali da je Zapad nemoćan - navodi Sonja Biserko.

On kaže i da ne očekuje nove sukobe na Kosovu, jer Srbija to ne može da iznese, s jedne strane, a s druge, to Zapad neće dozvoliti.

- Ovaj napad na KFOR je bilo iznenađenje, to se nikada nije desilo. Međutim, mislim da se neće ništa značajno promijeniti, osim što je Vučić sve iskoristio da povrati kontrolu na srpskom pitanju. Prvi puta je dovedeno u pitanje njegova apsolutna moć u Srbiji, jer taj strah polako nestaje. Nezadovoljstvo u Srbiji će nastaviti da ide dalje. Ko će te proteste da kapitalizira i kako će se sve artikulirati politički to tek treba da vidimo - pojašnjava Biserko.

Protesti protiv Vučićeve vlasti nisu samo izazvani ubistvo djece u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i masovnim ubistvom u Mladenovcu, ističe Biserko, nego se prvi puta otvorila unutrašnja pitanja.

- Amerikanci su se vratili u region da bi zatvorili pitanje Kosova. Kako će to dalje ići sve zavisi od toga kako će oni da postupaju sa Srbijom. Srbija ne može bez EU i bez te podrške, ali ima prostor za manipulaciju koji se smanjuje. Oni će koristiti svaku mogućnost da izazovu neku tenziju, ali mislim da im ističe vrijeme. Tu mislim na ruske igrače na Balkanu, ali i na ove naše u Srbiji, koji se moraju koncentrirati na unutrašnja pitanja. Možda sam previše optimistična, neće sve da se sredi na Balkanu, ali taj regresivni trend može da se zaustavi. Vrijeme je da se zaustavi rat koji se više od 10 godina vodi drugim sredstvima - kaže Biserko.

Na pitanje šta bi značilo novo pozicioniranje Balkana u geostrateškom smislu, Biserko navodi da Rusija nema potencijala da na ovom prostoru krene u rat, nego da stvara tenzije.

- Srbija nikada nije bila rusificirana kao što je u posljednjih 10 godina. U anketama se optužuje Ukrajine da je počela rat, sve je to posljedice propagande. Srbija da bi se pomjerila, mora promijeniti medijsku scenu, što je jedan od zahtjeva protesta. Vučić mora neke zahtjeve da ispuni, ali dokle će to ići to zavisi od njegove percepcije. Hoće li upotrijebiti silu protiv građana? On još ima mnogo mogućnosti - zaključuje Biserko.

Faktor