Sankcije

Britanski mediji, BBC, opširno su izvještavali o nedavnim dešavanjima na sjeveru Kosova. BBC piše da su SAD najavile mjere protiv Kosova, pošto su ignorisale njihov savjet da izbegnu povećanje tenzija na sjeveru sa srpskom većinom.

BBC prenosi da su SAD kritikovale odluku Kosova da "nasilnim sredstvima" postavi albanske gradonačelnike opština na sjeveru Kosova.

Britanski medij podsjeća da je iz tog razloga Kosovo isključeno iz učešća u velikoj i tekućoj vojnoj vežbi koju predvode SAD u Evropi.

BBC podsjeća da su se policija i trupe NATO sukobile u ponedjeljak sa srpskim demonstrantima u Zvečanu, na sjeveru Kosova.

„Demonstranti su pokušali da zauzmu zgradu opštine usred nereda zbog postavljanja gradonačelnika etničkih Albanaca u oblastima u kojima Srbi čine većinu stanovništva.

NATO će poslati 700 dodatnih vojnika na Kosovo nakon što je saopštio da je 30 njegovih mirovnih snaga i 52 demonstranta povređeno u sukobima u Zvečanu.

BBC ističe da kriza datira još od aprila, kada su etnički Srbi bojkotovali lokalne izbore na sjeveru Kosova – omogućivši etničkim Albancima da preuzmu kontrolu nad opštinama sa izlaznošću manjim od 4%.

Kao i SAD, Evropska unija je takođe optužila kosovske vlasti da destabilizuju situaciju na sjeveru Kosova i upozorila na mjere protiv svake akcije koja bi mogla da podstakne tamošnje etničke tenzije.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije u februaru 2008, nakon godina zategnutih odnosa između srpskog stanovništva i albanske većine.

Priznale su ga SAD i glavne zemlje EU. Ali Srbija, koju podržava njen moćni saveznik Rusija, odbija da to učini – kao i većina etničkih Srba na Kosovu.

Dok etnički Albanci čine više od 90% stanovništva na Kosovu u cjelini, Srbi čine većinu stanovništva u sjevernom regionu.

BBC prenosi da je američki ambasador na Kosovu Jef Hovenier rekao da su SAD „predvidele posljedice” odluke o nasilnom postavljanju gradonačelnika etničkih Albanaca u četiri opštine sa srpskom većinom.

SAD - nepokolebljivi saveznik Kosova - rekle su da su "snažno savjetovale" premijeru Albinu Kurtiju da promeni svoj pravac djelovanja, ali je savjet ignorisan.

Kao rezultat toga, učešće Kosova u vežbi NATO-a „Defender Europe 23“ je otkazano.

Hovenier je rekao da SAD razmatraju druge mjere i trenutno nemaju "nema entuzijazma" da pomognu Kosovu u njegovim naporima da stekne šire međunarodno priznanje ili napredak ka članstvu u EU i NATO.

Lideri Srbije i Kosova razmenili su optužbe o nasilnim scenama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za nemire „isključivo odgovoran” premijer Kosova Albin Kurti.

Kurti je u odgovoru rekao da su demonstranti u Zvečanu „grupa ekstremista pod upravom zvaničnog Beograda”.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da nasilje "mora prestati".

On je oštro osudio "ničim izazvane napade na trupe KFOR-a" - misleći na mirovne snage NATO-a na Kosovu.

Ali etnički Srbi na sjeveru Kosova kritikovali su KFOR jer nije sprečio naoružanu Policiju Kosova da silom uđe u opštinske zgrade i skine srpske zastave.

Saopštenje NATO-a od utorka ukazuje na značajno povećanje broja pripadnika KFOR-a. Dodatnih 700 vojnika pridružiće se 3.800 koji su već na dužnosti na Kosovu.

Dodatni rezervni bataljon je stavljen u pripravnost i biće spreman za raspoređivanje u roku od sedam dana ako bude potrebno.

Misija KFOR-a je da garantuje bezbjednost i slobodu kretanja svima na Kosovu, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Bivši šef NATO-a lord Robertson optužio je Srbiju za podsticanje tenzija na Kosovu.

„Ideja da ćemo se potpuno povući sa Kosova ne može da se desi sve dok Srbija ne počne da prihvata realnost“, rekao je on u emisiji „World Tonight“ na BBC Radiju 4 po povratku iz posjete Kosovu.

Uzimajući u obzir „upozorenje o spasavanju” koje su Amerikanci uputili kosovskim vlastima, on je rekao da je „stepen zdravog razuma i stepen hladne diplomatije trebalo da budu redosljed dana”.

„Mislim da su kosovske vlasti to trebalo mnogo bolje da riješe“, rekao je on. „Činjenica da im njihovi bliski prijatelji, poput Amerikanaca, daju veoma oštra upozorenja trebalo bi da ih natera da preispitaju šta rade.

On je osudio Kosovo i Srbiju, rekavši da dve strane treba da „pažljivo sjednu i razmisle o tome kakvu budućnost žele za narod obe zemlje“.