Zabrinutost

Demokratska partija Kosova je izrazila zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru, koja su, kažu, dovela Kosovo u opasnu konfrontaciju sa saveznicima, posebno sa SAD, zahtjevajući od Vlade Kosova da preispita i hitno promjeni svoj pristup, prenosi Reporteri.

Predsjednik PDK Memli Krasniqi je na sastanku Predsjedništva stranke izrazio zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru i pravca kojim je Kosovo krenulo pod vladom premijera Albina Kurtija.

Kako se navodi u saopštenju, Krasniqi je izrazio duboko razočarenje zbog nekoordinisanog djelovanja vlade sa strateškim saveznicima, koje je već počelo da rezultira direktnim kaznama, nakon što je Kosovo isključeno iz najveće međunarodne vežbe NATO-a u regionu.

"Ovo isključenje je konkretan znak pogoršanja odnosa Kosova sa SAD i NATO-om i upozorenje je na druge posljedice, ukoliko vlada ne počne da se ponaša na odgovoran način“, navodi PDK.

Stranka najoštrije osuđuje "nasilje kriminalnih grupa usmereno protiv pripadnika Kfora, ali i Policije Kosova, a posebno prema predstavnicima medija".

"Članovi Predsjedništva su izrazili punu podršku gradonačelnicima opština Zubin Potok i Zvečan, koji dolaze iz redova PDK, koji su odgovorno pokazali spremnost da služe svim građanima, bez razlike", dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo PDK je ponovo pozvalo predsjednicu i premijera da hitno sazovu sjednicu Savjeta bezbjednosti Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri