Uvedene sankcije

Izjava ambasadora SAD Jeffa Hoveniera, odnosno odluka SAD o sankacijama Kosovu, za analitičara Shkelzena Malliqija nije iznenađujuća, s obzirom da su, kako je rekao, posljednjih dana reakcije Vašingtona bile vrlo odlučne u odnosu na nekoordinisane poteze Vlade Kosova i premijera Albina Kurtija.

"Za smirivanje situacije to je jedna od neophodnih mjera. Ranije se Kurti povlačio kad bi prešao mjeru, ili kada nije bio u koordinaciji sa Vašingtonom i EU”, rekao je Malliqi za Kosovo onlajn.

Primjećuje da su se strani faktori poslije Ohrida malo opustili i vratili se u staru fazu konsultacija.

“Sada bi vjerovatno trebalo preduzeti diplomatsku ofanzivu, kako bi se došlo do nekakvog kontra-prijedloga, ili do nekog prihvatljivijeg prijedloga za ZSO", naveo je Malliqi, uz napomenu da nije siguran da će sve ići glatko, ali da je to pozitivan scenario.

Ne može se, kaže, sve predvideti, ali on ne vjeruje da će se dopustiti dalja eskalacija.

"I jučerašnji protesti su bili manje-više kontrolisani, ali je bilo zabrinjavajuće, prvi put su napadnuti i vojnici Kfora", dodao je Malliqi.

On smatra da bi uspostavljanje stranog protektorata na sjeveru Kosova na godinu dana ili duže, bilo rješenje za trenutnu situaciju.

"Kako se ne bi čekalo na dvije strane koje sve opstruiraju, privremeni protektorat napravio bi mirne okolnosti za sve dogovore. To nije isključeno, i nema drugog rješenja", naveo je Malliqi i naglasio da bi onda Specijalne jedinice policije Kosova morale da se povuku sa sjevera.

Prema njegovim riječima, sve akcije koje su do sada preduzete na Kosovu od imenovanja novih gradonačelnika su simbolniče, a ne praktične.

"Za izbore su svi rekli da su u redu, ali da je potrebno postići politički dogovor, a ne da se odmah ide na kontrolu teritorije, jer ne postoji kontrola. Čak ni policijske specijalne jedinice ne bi mogle da kontrolišu toliku teritoriju gdje nema Albanaca, pa bi tamo morali stalno da drže okupacione snage. Sve je to na kratke staze. Zato je protektorat možda rezervna opcija, ako se ne postigne dogovor", rekao je Malliqi.

On navodi da bi sankcije SAD, trebalo da budu uvedene na obe strane.

Ističe i da je Kurti dozlogrdio SAD.

"Kurti nikada nije poslušao savjet Amerikanaca. Tek na kraju kada nema efekta, on se povlači. Kurti je isticao da je bio spreman da potpiše Ohridski sporazum i proglasio se pobjednikom, a u stvari nikada nije bio spreman. Uvijek je postavljao zamke i insistirao na nekim stvarima za koje je trebalo da sačeka. Treba da se radi na ZSO, kako bi Srbi na Kosovu znali na čemu su. Neće biti izvršne vlasti, ali neke izvršne stvari možda mogu da se prebace. Zahtjevi Beograda i Srba su veći nego što je predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine", rekao je Malliqi.

Izvor: Kosovo Online