SJEVER

Ispred zgrade Opštine Leposavić je tokom cijele noći bila prisutna manja grupa građana, a u jutarnjim satima počelo je okupljanje građana u Zvečanu.

U jutarnjim satima počelo je okupljanje građana srpske nacionalnosti u Zvečanu, nakon što je noć na sjeveru Kosova protekla mirno, javlja agencija Tanjug i dodaje kako je ispred zgrade Opštine Leposavić tokom cijele noći bila prisutna manja grupa građana.

Pripadnici KFOR-a su jutros, na ranije postavljene ograde kod zgrade Opštine Zvečan, postavili žilet-žicu, a tu su i dalje prisutne specijalne jedinice policije Kosova.

Nekoliko hiljada građana okupilo se jutros ispred zgrade Skupštine opštine Zvečan, a razvili su zastavu Srbije dugu 250 metara, javlja Tanjug. Na početku im se obratio Srđan Milosavljević, bivši predsjednik Skupštine Opštine Zvečan, koji je pozvao na mirne proteste i da građani ne napadaju pripadnike KFOR-a. Ponovio je zahtjeve Srba, a to su povlačenje kosovskih specijalaca iz četiri opštine na sjeveru Kosova i da gradonačelnici Albanci izabrani 23. aprila ne ulaze u opštinske zgrade.

Milosavljević je jučer pozvao građane da se okupe u najmasovnijem protestu do sada i izjavio kako će se građani okupljati sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Osude iz Washingtona

Sjedinjene Američke Države su sinoć osudile “neprihvatljivo nasilje” na Kosovu nad snagama KFOR-a, policijom i novinarima i pozvale “sve strane da poduzmu hitne mjere ka deeskalaciji tenzija”, prenijela je Beta.

„Odluka Vlade Kosova da silom osigura pristup opštinskim zgradama dovela je do snažnog i nepotrebnog podizanja tenzija“, navodi se u saopštenju američkog State Departmenta koje je potpisao državni sekretar Antony Blinken.

Dodaje se da kosovski premijer Albin Kurti i njegova Vlada trebaju osigurati da izabrani gradonačelnici ispune svoje prelazne obaveze sa alternativnih lokacija izvan zgrada opština i povuku policijske snage oko tih zgrada.

Također se navodi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije trebaju spustiti nivo pripravnosti srbijanskih oružanih snaga i pozvati Srbe na Kosovu da prestanu izazivati KFOR i uzdrže se od daljeg nasilja.

"I Kosovo i Srbija se trebaju odmah obavezati za ponovno učestvovanje u dijalogu za normalizaciju odnosa pod okriljem Europske unije”, navodi se u saopštenju.

Lajčak: Nepotrebna i nelogična eskalacija

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak ocijenio je da su događaji na sjeveru Kosova apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rješenje, kroz postojeći dijalog, prenosi Tanjug.

Lajčak je za Deutsche Welle, na pitanje koliki je ovo što se događa udarac naporima da se uspostavi mir između dvije strane, rekao da su poslije mnogo mjeseci pregovora postignuta dva važna sporazuma – u februaru dogovor o putu normalizacije odnosa, a zatim u martu u Ohridu i implementacioni aneks.

„To znači da imamo put ka normalizaciji, imamo program koji se jasno bavi svim otvorenim pitanjima. Počeli smo implementirati taj dokument i onda je došlo ovo, što je sasvim nepotrebno, ali nažalost pravi veoma ozbiljne smetnje”, naveo je Lajčak.

Ukazao je da ne možemo imati normalizaciju i eskalaciju u isto vrijeme i istakao da je potrebno deeskalirati, vratiti se radu na normalizaciji, na implementaciji dokumenta.

“Da nemamo dokument, razumio bih da ljudi vjeruju da će ovakvim akcijama nešto uspjeti. Ali, mi imamo sporazum, što nikada ranije nije bio slučaj, tako da bi zaista trebalo da se vratimo primjeni tog sporazuma i normalizaciji”, rekao je.

Povrijeđeno 30 pripadnika KFOR-a

Pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova od petka su u zgradi opštine Zvečan, kada su pomogli da novoizabrani gradonačelnik uđe u opštinu, podsjeća Anadolija. Tog dana je došlo do sukoba srpskih demonstranata sa kosovskim policajcima u njihovom pokušaju da spriječe ulazak gradonačelnika u opštinu.

Srpski demonstranti su se potom u ponedjeljak sukobili i sa KFOR-om, kada je povređeno 30 međunarodnih vojnika i deseci demonstranata. Do tog sukoba je došlo pošto demonstranti nisu htjeli da puste da se blindirana vozila policije povuku iza kordona KFOR-ovih vojnika.

Tada je došlo do nasilja u kome su demonstranti vojnike gađali molotovljevim koktelima, šok bombama, ali i vatrenim oružjem. Nasilje su osudili kosovski zvaničnici, NATO, SAD i EU.

Protest se danas održava i u opštinama Zubin Potok i Leposavić, gdje takođe KFOR obezbeđuje opštinske zgrade.