O izjavi Hoveniera

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu, povodom izjave američkog ambasadora na Kosovu Jeffreya Hoveniera da za Vladu Kosova ima dva zahtjeva, istakao je da strane diplomate mogu da daju savjete, ali ne i da postavljaju zahtjeve, dodajući da ne očekuje da se Kfor povuče sa sjevera, nakon izjave diplomate SAD.

"Oni mogu da posavetuju, ali ne i da se mješaju u unutrašnje poslove. Svaka vlada ima obavezu da uradi ono što je potrebno. Dobro bi bilo da se postigne politički dogovor. Diplomatija ne može ništa da zahtjeva u jednoj suverenoj zemlji. Oni se ponašaju tako, ne samo prema Kosovu, već prema svim balkanskim zemljama, a trebalo bi voditi računa o vladama koje su dobile više od 50 odsto povjerenja građana”, rekao je Baraliu za Kosovo Online.

Uzimajući u obzir kakva je vlada Kosova, kaže da SAD, međunarodna zajednica i Kvinta moraju više da se angažuju, kako bi se pospešio proces dijaloga.

“Javno mnjenje i institucije te zahtjeve mogu shvatiti kao diktat. To neće napraviti pozitivne pomake u procesu zbližavanja", naglasio je Baraliu.

On smatra i da predstavnik jedne zemlje ne može da govori o protektoratu na sjeveru Kosova.

"To ne priliči nikome. Niti ko ima pravo, bez obzira iz koje zemlje dolazio, da se izražava na taj način. Postoji Ustav koji je prihvaćen. Vokabular pojedinih predstavnika međunarodne zajednice ponajmanje doprinosi smirivanju tenzija. Ponašanje inostranih predstavnika i Vlade Kosova mora biti razumno, mora se raditi na pronalaženju rješenja sa međunarodnom zajednicom, da bi se krenulo dalje sa sprovođenjem dogovorenih sporazuma", dodao je Baraliu.

Svi moraju da budu pažljivi u situacijama kada su tenzije visoke, navodi Baraliu, i dodaje da je očigledno da na Kosovu postoje nesuglasice.

On ne očekuje da se američke trupe Kfora nakon izjave Hoveniera povuku sa sjevera Kosova, jer kako navodi, oni u ovoj situaciji imaju svoj interes.

Baraliu je rekao i da se ništa ne postiže sankcijama, već dogovorom, jer "dogovor kuću gradi".

Dodao je i da međunarodna zajednica treba da ispita ponašanje prema balkanskim zemljama.