Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa zamjenikom generalnog sekretara za mir, bezbjednost i odbranu u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Charlesom Frisom, šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomasom Sunjogom i šefom Euleksa Larsom Gunarom Vighemarkom.

"Između ostalog, na sastanku se razgovaralo o napretku Kosova ka Evropskoj uniji, predsjednica Osmani ponovila posvećenost Republike Kosovo evroatlantskim integracijama. Predsjednica je informisala Frisa o napretku koji je postignut u oblasti vladavine prava, što uključuje i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i o demokratskim reformama i potpunom usklađivanju spoljne i bezbjednosne politike sa ono EU. Fris je pohvalio kosovsku koordinaciju u vezi sankcija protiv Rusije, kao i kontinuiranu podršku Ukrajini", navodi se u saopštenju informativne službe Predsjedništva Kosova.

Predsjednica Osmani i zamenik sekretara Fris su takođe razgovarali o najnovijim dešavanjima na sjeveru  Kosova.

"Predsjednica je ponovila oštru osudu napada ilegalnih srpskih struktura pretvorene u kriminalne bande na Policiju Kosova, KFOR i novinare. Predsjednikca Osmani je istakala da ove kriminalne bande, koje podržava Vučić, imaju za cilj da destabilizuju Kosova i ceo region, te njihove opasne akcije moraju svi da osude", navodi se u saopštenju.

Predsjednica Osmani je istakala potrebu za koordinacijom sa međunarodnim partnerima, kao neophodan korak u cilju obezbeđivanja dugoročnog mira i stabilnosti u zemlji i regionu, dok je istakla važnost vladavine prava i suočavanja sa pravdom za kriminalne bande i njihovih nezakonitih radnji, zaključuje se u saopštenju.