Gradonačelnik Zvečana

Predsjednik opštine Zvečan Ilir Peci potvrdio je da danas nije otišao u zgradu opštine, već da je sa svojim kabinetom započeo posao u kancelariji u selu Lipe, gdje je prošle nedjelje i položio zakletvu, prenosi Klan Kosova.

"Otišli smo u kancelariju zajednice u selu Lipe u opštini Zvečan. Nismo otišli u centralu zbog situacije", rekao je Peci.

Prema njegovim riječima, do te odluke su došli poslije razgovora sa Kforom i Policijom Kosova.

"U razgovorima sa Kforom i policijom došli smo do zaključka da zbog situacije moramo da dođemo ovdje. Vjerujem da ćemo se uskoro moći da radimo iz zgrade opštine u Zvečanu", rekao je Peci.

On i novi gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri, obojica iz Demokratske partije Kosova, juče su se sastali sa američkim ambasadorom Jeffom Hovenierom, dok se novoizabrani gradonačelnici iz redova Samoopredjeljenja Aljbina Kurtija, Lulzim Hetemi (Leposavić) i Erden Atiq (Sjeverna Mitrovica) nisu odazvali pozivu diplomate SAD.

Hovenier je poslije sastanka sa Pecijem i Zeqirijem poručio da je preporuka SAD da bi bilo najbolje da novoizabrani gradonačelnici ne rade iz opštinskih, već iz drugih zgrada.

Ispred zgrada opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću i danas su se okupili zaposleni u ovim opštinama i građani u znak protesta protiv pokušaja nelegalno izabranih gradonačelnika da zauzmu ove objekte. Ispred opština na sjeveru i dalje se nalazi veliki broj pripadnika Kfora i Policije Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova