U nasilnim protestima

U nasilnim protestima Srba u Zvečanu danas je povređeno oko 25 pripadnika mirovnih snaga Kfora. Ovu vijest je medijima potvrdila Kancelarija za informisanje Kfora, koja potvrđuje da su povređeni van životne opasnosti i da se nalaze u zdravstvenom osoblju.

„Oko 25 povređenih od strane multinacionalnog kontingenta tokom zadržavanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan. Jedinice KFOR-a su danas popodne raspoređene u 4 opštine na sjeveru Kosova kako bi obuzdale nasilne demonstracije do kojih je došlo nakon što su novoizabrani gradonačelnici opština pokušali da stupe na dužnost posljednjih dana. Suprotstavljajući se aktivnijim krajevima grupe, pojedini vojnici italijanskog i mađarskog kontingenta Kfora bili su predmet ničim izazvanih napada i zadobili traume sa prelomima i opekotinama od eksplozije zapaljivih sredstava“, navodi se u saopštenju Kfora.

Na vrijeme zbrinuti u medicinskim jedinicama Kfora, trenutno se navodi da su povređeni pod nadzorom medicinskog osoblja koje procenjuje njihovo stanje.

„Komandant misije KFOR-a, general-major Angelo Michele Ristuccia, lično prati razvoj situacije i izražava saučešće muškarcima i ženama misije povređenim tokom sukoba. On je istakao da su ničim izazvani napadi na jedinice NATO neprihvatljivi i da će Kfor nastaviti da nepristrasno ispunjava svoj mandat“, navodi se u saopštenju.