Ambasador

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier pozvao je službenike opština na sjeveru Kosova, gdje su narasle tenzije, da ne ulaze na silu u zgrade opština.

NATO mirovna misija KFOR je 29. maja ujutru pojačala prisustvo u opštinama na severu Kosova, nakon porasta tenzija zbog izbora načelnika opština albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama.

"Važno je izbeći situacije u kojima javni službenici ulaze u javne zgrade upotrebom sile", rekao je Hovenijer u ponedeljak, 29. maja, nakon razgovora sa predsednicima opština Zubin Potok i Zvečan.

Hovenijer je rekao da je ovo stav SAD i drugih zemalja Kvinte: Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Francuske i Nemačke.

"Na sastanku sa gradonačelnicima razgovarali smo o tome kako oni mogu da ispune svoje obaveze, da služe svim građanima, na način da pokaže odgovornost prema svim građanima, a tako nešto, po nama, sada znači da se ne ulazi nasilno u zgradu", rekao je Hovenijer.

Sastanak je održan u Kancelariji Evropske unije u Prištini, gde je bio i šef ove kancelarije Tomas Szunyog.

Hovenijer je rekao da su na sastanak pozvana četiri gradonačelnika opština sa srpskom većinom na severu, ali da su bili prisutni samo iz Zvečana i Zubinog Potoka - obojica iz Demokratske partije Kosova, iz opozicije.

Hovenier je rekao da se sastao i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i razgovarao o situaciji na severu.

Američki ambasador na Kosovu prethodno je osudio akciju kosovskih vlasti oko pristupa opštinskim zgradama na severu zemlje.

"Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti", napisao je Hovenier na Tviteru.

Lokalni Srbi u ponedeljak protestuju ispred zgrada opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, protiveći se novim albanskim predsednicima opština, izabranim 23. aprila.

Policija Kosova saopštila je da se protesti na severu nastavljaju, te da su predstavnici Srpske liste - vodeće stranke Srba na Kosovu - podneli dva zahteva da bi protesti prestali. Iz ove stranke su tražili smenu novih albanskih načelnika opština i povlačenje specijalne jedinice Kosovske policije sa severa.