Prosljeđen KFOR-u i ambasadama

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da postoje dva zahtjeva koja je prosljedio predstavnicima Kfora i stranim ambasadorima na Kosovu, da se srpski demonstranti povuku iz opštinskih zgrada na sjeveru, gdje su se okupili.

“Naši zahtjevi su da ilegalni šerifi – kako sami sebe nazivaju – odu svojim kućama i "vode" svoje rođake. I sve specijalne jedinice u zgradi opštine, oko opštine, treba da se povuku na jug, jer ovo nije policijska stanica, to je gradska skupština”, rekao je Rakić, govoreći iz Zvečana.

29. maja Srbi protestuju ispred zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, protiveći se novim albanskim predsjednicima ovih opština.

Policija Kosova, ali i trupe mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR, pojačale su svoje prisustvo na sjeveru.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da će demonstranti ostati dok se ne ispune postavljeni zahtjevi.

“Nećemo otići dok se oni ne povuku. Očekujemo da KFOR ostane neutralan prema statusu kvo, da ne pruža zaštitu ilegalnim parapolicijskim jedinicama, da održava mir jer nas mir zanima. Građani su došli da zaštite mir i svoje porodice”, rekao je on.

Nakon porasta tenzija na sjeveru 26. maja, Lista Srpska zatražila je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da prekinu ili obustave dijalog sa Kosovom, uz posredovanje Evropske unije.

Policija Kosova je 26. maja pomogla novim gradonačelnicima da odu u svoje kancelarije. Tome su se usprotivili lokalni Srbi koji su se sukobili sa policijskim službenicima.

Djelovanje Kosova oštro je osudio međunarodni faktor koji je od Vlade Kosova zatražio da odustane od "nasilnih mjera".

Izvor: Indeksonline/info-ks.net