Situacija na sjeveru

Istoričar i kolumnista Nexhmedin Spahiu ocjenio je za Lajmi da je preuzimanje funkcije gradonačelnika u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću "prvorazredni gaf" koji šteti Kosovu.

Spahiu je naveo da su izbori u Sjevernoj Mitrovici i polaganje zakletve novog gradonačelnika organizovani kako treba, ali je kritikovao preuzimanje mjesta gradonačelnika u tri druge severne opštine.

"U ostale tri opštine je bilo baš onako kako ne bi trebalo. To je prvorazredni gaf koji mnogo šteti Kosovu, što izmiče šansu koju su nam ponudile SAD, EU i rat u Ukrajini, da zaokruži i dovede do kraja suverenitet Kosova na cijeloj njegovoj teritoriji, u svim opštinama“, naveo je Spahiu.

On je kritikovao postupke novih gradonačelnika, koji je nazvao "kukavičkim".

"Kukavički postupci ovih lidera, koji nisu imali hrabrosti da odu da polože zakletvu u relevantnim objektima, razotkrivaju lažni patriotizam mnogih ljudi na Kosovu, koji pokušavaju da kompenzuju patriotizam odlaskom u Boljetin, Prekaz... Naravno, da su potomci porodice Jashari patriote poput onih koji su pali kao mučenici za Kosovo, zadali bi im nož u leđa iza Zubinog Potoka“, rekao je Spahiu.

On je dodao i da, ako novi gradonačelnici izabrani u sjevernim opštinama ne mogu da budu smješteni u odgovarajuće objekte i ne mogu da ih vode, onda ni sam ne zna - šta mogu da rade.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi