Bez incidenata

Policija Kosova saopštila je da je u opštinama na sjeveru Kosova, naseljenim većinski srpskim stanovništvom, situacija mirna.

Veton Elshani iz Policije Kosova rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na sjeveru stabilna i da policijski službenici i dalje ostaju u blizini zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

On je dodao da tokom noći nije bilo incidenata.

U ovim opštinama živi većinsko srpsko stanovništvo koje je 26. maja pokušalo da spriječi ulazak gradonačelnika u kancelarije.

Bojkotovali su i lokalne izbore 23. aprila i sada ne prihvataju gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Međutim, gradonačelnici su ipak položili zakletvu 26. maja, a dan kasnije uz asistenciju policije Kosova ušli i u opštinske zgrade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

To je izazvalo nezadovoljstvo kod lokalnog srpskog stanovništva i u jednom trenutku je došlo do sukoba sa policijom i podizanja tenzija.

Policija je upotrijebila šok bombe i suzavac da rastjera demonstrante, dok su lokalni Srbi gađali policiju kamenicama.

U Zvečanu je takođe bilo pucnjave. Nekoliko policijskih automobila je izgorjelo, dok je pet policajaca povrijeđeno tokom sukoba.

Vlasti na Kosovu branile su svoju odluku da se novim gradonačelnicima na sjeveru omogući ulazak u njihove kancelarije.

Međutim, međunarodni faktor je to opisao kao "prisilni ulazak", osuđujući postupke Prištine.

U ovim zgradama su do sada funkcionisali Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

​Zgrada opštine, koja radi po kosovskom sistemu, postoji samo u Sjevernoj Mitrovici, gde je tamošnji novoizabrani gradonačelnik Erden Atić preuzeo mandat 19. maja.

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Vlade Kosova da se uzdrži od "drugih akcija koje bi mogle povećati tenzije i promovisati nasilje".

Američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je da će ove akcije imati posljedice u bilateralnim odnosima SAD i Kosova.

Akcije Kosova osudila je i Evropska unija, zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija i Francuska), dok je NATO od obje strane tražio da sporove rješavaju dijalogom.

Srbija je podigla borbenu gotovost svojih snaga na najviši nivo, nakon nemira na sjeveru.

U međuvremenu, Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, zatražila je od Beograda da prekine dijalog sa Prištinom, u kojem posreduje Brisel.

U četiri opštine na sjeveru Kosova na lokalnim izborima 23. aprila izabrana su četiri nova albanska gradonačelnika, pošto srpske stranke nisu učestvovale na ovim vanrednim izborima.

Izbori su održani nakon ostavke čelnika iz redova Srpske liste u novembru prošle godine.

Ova stranka je napustila sve institucije Kosova, zbog odluke Vlade u Prištini da sprovede proces preregistracije automobila sa nelegalnim srpskim tablicama.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike.

Učešće na aprilskim izborima iznosilo je 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih birača.