Ustavne obaveze

Premijer Albin Kurti je u objavi na Facebooku naveo da razumije zabrinutost međunarodne zajednice, ali i dodao da bi svaka druga opcija bila neispunjavanje ustavnih obaveza Vlade prema novim gradonačelnicima u opštinama na sjeveru.

"Poslije polaganja zakletve, tri gradonačelnika izabrana na izborima 23. aprila u četiri opštine na sjeveru Kosova, juče su imali prvi radni dan. Odlazak gradonačelnika na svoje radno mjesto trebalo bi da bude najnormalnija moguća stvar. Objekat zgrade opštine je mjesto opsluživanja građana na osnovu zakona. Svijesni smo i razumijemo zabrinutost naših međunarodnih partnera. Ali, bilo koja druga opcija, bila bi neuspjeh da se ispune ustavne obaveze naše Vlade prema novim gradonačelnicima, kao što bi bio neuspjeh da se ispune obaveze novih gradonačelnika prema građanima Kosova i onemogućenost pružanja osnovnih opštinskih usluga građanima“, napisao je Kurti na Facebooku.

On je pozvao sve građane, a posebno srpske građane Kosova, da sarađuju sa novim gradonačelnicima i njihovim kabinetima, koji će biti multietnički, multikulturni, multijezični. Prema njegovim riječima, oni koji su izabrani nisu protiv bilo koga, već su u službi svih građana.

Takođe, Kurti je zahvalio pripadnicima Policije Kosova na profesionlnom obavljanju zadatka i odbrani vladavine prava.

"Oni su, kako svakodnevno svjedoče, i juče dokazali da su spremni da kao profesionalci, neustrašivo i dostojanstveno služe poretku Kosova, u afirmaciji multietničkog bezbjednosnog okruženja, uprkos teškim uslovima koji su izazvali grupe kojima upravlja parapolitička struktura u tom dijelu zemlje. Red i zakon, demokratija i slobodno kretanje, bezbjednost i mir, mogu i treba da idu ruku pod ruku. Na ovo se predano obavezujemo svaki dan. Putevi ka severu su otvoreni i prohodni za građane. Opštine i gradonačelnici moraju vredno da rade, jer imamo mnogo posla za dobrobit građana“, zaključio je premijer Kurti.