Politički analitičar

Politički analitičar i publicista Nexhmedin Spahiu o eskalaciji današnje situacije na sjeveru kaže da bi to mogla da bude zamka za Srbiju.

Spahiu je rekao da Srbija može lako da napadne Kosovo, prenosi portal "Indeksonline".

„Ovo bi mogla biti i zamka za Srbiju. Kosovo mora biti spremno da se suoči sa izazovima koji ga čekaju. Lako se može desiti da srpska država napadne Kosovo“, rekao je profesor u specijalnom izdanju Teve1.

Prema analitičaru, najgori scenario je rat.

“Kada NATO namigne, Amerikanci im namignu i kažu im da uđu jer nas ovi ne slušaju, a onda kad uđu, ako se odupremo, ako se borimo, onda ćemo naravno imati podršku demokratskog svijeta. Možda kasnije, kada padnu u zamku, NATO može da napadne Srbiju, ali ovo je najgori scenario, ratni scenario koji bi mogao da se desi - ta mogućnost se ne može isključiti. Ali mi smo tu, a Kosovo je naša zemlja i moramo je zaštititi svojim životima, pripremiti se za najgore i raditi za najbolje“, dodao je on.

U međuvremenu, današnje akcije policije na sjeveru zemlje, Spahiu je nazvao historijskim.

„Ovo je uspjeh Kosova, sve dok su posljednje barikade uklonjene pregovorima između Amerikanaca i Beograda. Sada je država Kosovo pokazala da ih sama uklanja i to je uspjeh, ovo je historijski dan za Kosovo. Kosovo na neki način zaokružuje svoje prisustvo na čitavoj teritoriji Kosova“, dodao je on.