Prvi radni dan gradonačelnika

Pripadnici policije i specijalnih jedinica upali su u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Policija Kosova ušla je u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić uvodeći novoizabrane načelnike u opštinske prostorije, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu da se podigne borbena spremnost Vojske Srbije na najviši stepen, i hitan pokret u smjeru, kako je navedeno, administrativne linije s Kosovom.

Grupa građana pokušala je spriječiti posebne službe u uvođenju zvaničnika nakon čega je došlo do nereda. U Leposaviću su bačene šok-bombe i suzavac, dok su se pucnji čuli u Zvečanu, gdje je policija prijavila pet povrijeđenih policajaca, ali i štetu na nekoliko službenih vozila, od kojih je jedno i zapaljeno.

Na zgrade opština Leposavić i Zubin Potok okačene su zastave Kosova, javio je reporter Tanjuga.

U zgradu opštine Leposavić je ušao novi predsjednik opštine Ljuljzim Hetemi. Policija je blindiranim automobilima blokirala prilaze zgradi opštine, a građani su rastjerani po okolnim ulicama.

Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana Izmir Zećiri i Iljir Peci također su ušli u zgrade opština, prenosi Reporteri.

Gradonačelnici su izabrani glasovima manje od četiri posto birača jer su Srbi, koji čine većinu u tim opštinama, bojkotirali izbore krajem aprila. Lokalni izbori održani su zbog povlačenja Srba iz kosovskih institucija.

Akciju kosovske policije osudila je američka administracija.

Osmani: Postupci policije legitimni

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da su postupci kosovske policije protiv ”nelegalnih struktura Vučićevih kriminalnih grupa” legitimni, i da su bile u okviru ”ispunjenja ustavnih dužnosti i zaštite svih građana, bez razlike”.

Komentarišući to što su SAD osudile intervenciju kosovske policije na sjeveru Kosova, ona je rekla da su akcije bile u skladu sa ustavom Kosova, citirajući član ustava koji se na to odnosi.

”Suverenitet i teritorijalni integritet republike Kosovo su nepovredivi, neotuđivi i nedjeljivi, i štite se svim ustavom i zakonom definisanim sredstvima. Postupci kosovske policije protiv nelegalniһ struktura Vučićeviһ kriminalniһ grupa su legitimni, u ispunjavanju njiһoviһ ustavniһ dužnosti i u zaštiti sviһ građana, bez razlike. Održivost, dugovječnost i uspjeһ oviһ akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo jači!”, napisala je ona na svom nalogu na Twitteru.

Rama osudio policijsku akciju

Premijer Albanije Edi Rama kritikovao je akcije kosovske policije na sjeveru Kosova, nazvavši ih ”opasnim i nepotrebnim”.

On je izrazio zabrinutost zbog ”negativnih posljedica na proces dijaloga između Kosova i Srbije”.

”Pridružujem se apelu SAD-a da se ne ide dalje s ovim, ne samo opasnim, već i potpuno nepotrebnim putem danas, kada je demokratski svijet u centar pažnje postavio dijalog, normalizaciju odnosa, i uzajamno priznanje Kosova i Srbije”, napisao je Rama na svom profilu na Twitteru.

Kurti: Na pitanja ću odgovarati u Prištini

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da će na pitanja o situaciji na sjeveru Kosova ”odgovoriti u Prištini”.

On je danas posjetio Kosovsku akademiju za javnu sigurnost, ali nije, kako prenosi RTK, želio da govori o dešavanjima na sjeveru zemlje.

Komandant KFOR-a Angelo Ristuccia viđen je danas kako ulazi u zgradu vlade Kosova u Prištini, nakon današnjih tenzija na sjeveru Kosova, prenosi Tanjug.

Kako prenosi portal Kaldžo, njega je na sastanku u zgradi vlade primio premijer Kosova Albin Kurti.

Zvaničnici SAD-a osudili akciju

Američki državni sekretar Antony Blinken osudio je današnje akcije i pozvao na hitno smirivanje situacije.

„Snažno osuđujemo postupke Vlade Kosova koji doprinose eskaliranju napetosti na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Kurtija da odmah prekine ove nasilne mjere i ponovno se fokusira na dijalog koji posreduje EU“, poručio je Blinken putem Twittera.

Ambasador SAD-a u Prištini Jeff Hovenier također je osudio postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave, prenosi Tanjug.

”SAD osuđuju tekuće akcije kosovskih vlasti da uđu u opštinske zgrade na sjeveru Kosova. Današnje nasilne mjere moraju se odmah prekinuti”, napisao je Hovenier na svom profilu na Twitteru.

Američki sentaor Chris Murphy izjavio je da premijer Kosova Albin Kurti treba da ”odmah prekine provokaciju”, kada je riječ o neredima na severu Kosova, prenosi Tanjug.

”Samo što sam telefonom razgovarao sa savjetnikom u State Departmentu, Derekom Choletom o ovom zabrinjavajućem razvoju događaja. Na sastanku u ponedjeljak u Prištini sa premijerom Kurtijem, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju”, napisao je Murphy na svom nalogu na Twitteru.

On je dodao da su opštine sa sjevera dio Kosova i pod jurisdikcijom Prištine, ali da se radi o, imajući u obzir napetu situaciju, ”namjerno” provokativnom i nepotrebnom koraku.

”Da, ove opštine su dio Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi službenici imaju tehnički zakonsko pravo pristupa ovim zgradama. Ali upravo u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na sjeveru, to je namjerno provokativan i nepotreban korak”, poručio je Murphy.

On je zajedno sa američkim senatorom Garyjem Petersom u srijedu i četvrtak boravio u Srbiji, a prethodno su dvojica senatora posjetila Kosovo.

Obavljanje dužnosti ‘samo iz opština’

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je da gradonačelnici opština na sjeveru Kosova mogu da obavljaju svoje dužnosti samo iz opštinskiһ zgrada.

”Gradonačelnici opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, koji su jučer položili zakletvu, imaju zakonsku obavezu da odmah počnu sa radom. Javne institucije imaju obavezu da osiguraju uslove da mogu obavljati svoje dužnosti i odgovornosti. Svoje obaveze mogu da obavljaju samo iz zgrada opštine”, rekao je Bislimi.

Dodao je da uprkos tome što izabrani predstavnici, kako je rekao, ne uživaju podršku svakog građanina, to ne znači da ”nezadovoljni građani mogu blokirati izabranim funkcionerima dolazak na njihova radna mjesta”.

On je pozvao ”sigurnosne mehanizme” da daju vremena novoizabranima da ”pokažu u kojoj mjeri stoje iza datih obećanja i principa fer, efikasne, transparentne vlasti, a u službi građana”.

Vučić podigao borbenu gotovost vojske Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon intervencije kosovske policije izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen.

Vučić je potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo i naredio im hitan pokret u pravcu granice sa Kosovom.