Pet policajaca je povređeno, a četiri vozila su oštećena, uključujući jedno izgorelo, u incidentima koji su se desili danas na sjeveru Kosova, saopštila je Policija Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, petorica povređenih policajaca su se potom vratila svojim dužnostima.

„Demonstranti u Zvečanu su nakon nekog vremena počeli da pokazuju nasilje, vrijeđaju i bacaju razna jaka oruđa i šok bombe u pravcu policije i službenih vozila, nanijevši direktnu opasnost i lakše tjelesne povrede do sada peterici policijskih službenika koji su se potom vratili policijskim dužnostima “, navodi se u saopštenju.

Sumnja se, prema navodima policije, da su se čuli i pucnji u blizini mjesta okupljanja građana u Zvečanu, ali se ne zna tačna lokacija.

Policija je saopštila da je u više navrata razgovarala sa okupljenim građanima, tražeći od njih da ne ometaju rad državnih službenika, ali da su građani to, kako navode, odbili.

Policija je slučaj smatrala "napadom na ustavni poredak".

Cijelo saopštenje:

Kako bi spriječili gradonačelnike da uđu na njihova radna mjesta, značajan broj građana okupio se u blizini ulaza u opštinske objekte tri opštine, kako bi spriječili njih i njihovo prateće osoblje da uđu u službene objekte opština.

Pored angažovanih lica i njihovih vozila/sredstava koja su se nalazila u blizini i ispred opštinskih objekata, oglasili su se i alarmi u sjevernim opštinama koje koriste kriminalne strukture za mobilizaciju i okupljanja.

Policija Kosova je angažovala relevantne policijske jedinice, sa ciljem upravljanja situacijom i okolnostima koje su stvorili okupljeni građani, koji su sprečili organe za sprovođenje zakona i državne službenike da ostvare svoje legitimno pravo.

Službenici javnog reda i mira su u kontinuitetu razgovarali sa okupljenim građanima, tražeći od njih da napuste i ne ometaju rad državnih službenika, da raščiste put i omoguće im ulazak na radna mjesta, ali su oni kontinuirano odbijali.

Demonstranti u Zvečanu su nakon nekog vremena počeli da pokazuju nasilje, vrijeđaju i bacaju razna jaka oruđa i šok bombe prema policiji i službenim vozilima, izazivajući direktnu opasnost i lake tjelesne povrede do sada pet (5) policajaca koji su se potom vratili policijskim dužnostima.

Pričinjena je materijalna šteta i na četiri (4) službena vozila, od kojih je jedno zapaljeno. Sumnja se da su se u blizini čuli pucnji, ali se još uvijek ne zna tačna lokacija.

Uviđajući direktnu opasnost po živote policijskih službenika, nadležne policijske jedinice u samoodbrani prinuđene su da reaguju i koriste zakonska sredstva, uključujući suzavac, kako bi rastjerali masu, a gradonačelnicima omogućili ulazak u opštinske objekte.

Što se tiče dosadašnjih radnji, Policija je sarađivala i koordinirala postupanje sa pravosudnim organima, koji su slučaj okarakterizirali kao "Napad na ustavni poredak".