Tenzije na sjeveru Kosova

Policija Kosova objavila je da pomaže načelnicima opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare pravo na rad u objektima.

Nakon što su se u četiri opštine na sjeveru Kosova oglasile sirene za uzbunu, a građani okupili oko zgrada opština i spriječili da u njih uđu kosovski policajci, kosovska policija saopštila je da pomaže novoizabranim načelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama.

Kako javlja RTS, u Zvečanu su se čuli pucnji, a zapaljeno je jedno policijsko vozilo.

Situacija je nakon rasprave građana i pripadnika kosovske policije u Zvečanu eskalirala, a začuli su se i pucnji.

U saopštenju policije navodi se da, u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlaštenjima, policija preduzima mjere osiguranja, održavanja reda i javne sigurnosti.

“Kosovska policija danas po službenoj dužnosti pomaže načelnicima sjevernih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare pravo na rad u objektima navedenih opština”, navodi se u saopštenju.

Nešto kasnije, Tanjug je javio, pozivajući se na svog izvjestioca, da je kosovska policija ušla u zgradu Opštine Zvečan, nako n što je prethodno ispred zgrade, gdje su se okupili građani, ispalila suzavac i šok-bombe, dok su se čuli i pucnji.

Vučić podigao borbenu gotovost Vojske Srbije

Tanjug tvrdi da su specijalci blokirali grad, sve prilaze i izlaze iz njega te da su ispred zgrade Opštine oklopna vozila i specijalne jedinice policije.

Novi načelnici Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića u četvrtak su položili svečane zakletve nakon što je to 19. maja prvi uradio gradonačelnik za Sjevernu Mitrovicu Erden Atić.

Oni su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon intervencije kosovske policije izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen.

Vučić je potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo i naredio im hitan pokret u pravcu granice sa Kosovom.