Novinari Radija Slobodna Evropa javljaju sa terena da je u petak policija odlučila da udalji građane kako bi ušla u zgradu opštine Zvečan.

U tom trenutku su okupljeni građani pokušali da pruže otpor, a policija je odgovorila suzavacem i šok bombama.

Istovremeno, u blizini su se čuli pucnji. Okupljeni građani su oštetili nekoliko policijskih automobila.

Na ulazu i izlazu koji vodi do centra Leposavića, čija se zgrada opštine nalazi u središtu grada, postavljeni su kamioni.

Lokalno stanovništvo na severu je ranije podizalo barikade sa ciljem da spreči kosovske vlasti da sprovedu neku odluku.

U petak u podne u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova čule su se sirene za uzbunu, a građani su se okupili i ispred zgrada opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.

Ispred zgrade opštine u Zvečanu nalaze se i automobili Policije Kosova.

Bivši odbornik u Skupštini opštine Zubin Potok ispred Građanske inicijative "Za Zubin Potok" Milija Biševac potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se građani okupljaju ispred zgrade opštine sa uverenjem "da novoizabrani gradonačelnik Izmir Zeqiri pokušava da uđe u objekat".

"Tu su džipovi za koje se veruje da je unutra on (gradonačelnik) i da pokušava da uđe u zgradu opštine", rekao je Biševac.

Zeqiri nije bio dostupan za potvrdu ove informacije.

Biševac je potvrdio da su uključene i sirene za opasnost te da se na terenu oko zgrade opštine nalaze pripadnici Policije Kosova i EULEX-a (Misija za vladavinu prava EU).

"Narod je okupljen tu i čekaćemo da vidimo šta će biti", dodao je on.

Iz EULEX-a još nisu potvrdili zašto su prisutni kod opštine u Zubinom Potoku.