Funkcioner SDP-a

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Azdren Shala izjavio je da je premijer Albin Kurti "greškama u dijalogu sa Srbijom poklonio sjever Kosova", što je, kako je naveo, počelo sprovođenjem francusko-njemačkog plana, i dodao da su i odnosi sa međunarodnim partnerima ugroženi, prenosi Koha.

On je izjavio da je implementacija Zajednice srpskih opština počela kroz održavanje izbora na sjeveru i polaganje zakletve predsjednika.

„Bila je greška održavanje izbora, jer bojkot pokazuje da Srbi sa sjevera ne žele da se integrišu u ovo društvo. Ti izbori su amaterizam vlade. Sjever nije problem koji se može riješiti demonstracijom sile, problem sjevera je politički. To pitanje je moralo biti riješeno u Briselu. Bilo bi dobro da Kurtijeva obećanja nisu shvaćena ozbiljno, jer imamo premijera koji nije ispunio ono što je rekao“, izjavio je Shala.

Prema njegovim riječima, Kosovo ima obavezu da dostavi nacrt statuta ZSO, a za njega je zastrašujuće upozorenje vlade „o stvaranju još jedne tenzije na sjeveru”.

„Francusko-njemački plan se sprovodi. Vidimo prve nagovještaje samoupravljanja. Ovo što se radi je pokušaj da se pripremi teren za argumentaciju da sjever nije pod kontrolom Kosova. Stalno se priča o suverenitetu, a o bezbjednosti tamo brine Kfor, a ne naša policija. Kosovo nema šanse da proširi svoj suverenitet nad sjevernim dijelom zbog nekih amaterskih akcija koje je uradio Kurti“, rekao je on.

Shala je dodao da će izbori na sjeveru na kraju ispasti farsa.

„Policija je otišla i povukla se i situaciju je uzeo pod kontrolu Kfor. Vlada je dala argument Evropi da nad ovim dijelom Kosova nema kontrolu. Kurti se predao. On nije zabrinut zbog podjele sjevera. Sa ovim govorimo o paralelnoj državi, a to se već vidi. Vladu ne zanima sudbina Kosova, ako ne izgubi biračko tijelo“, dodao je on.

Sa Zajednicom, prema funkcioneru SDP-a, Srbi će imati izvršna ovlašćenja i formiraće se ministarstvo na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore