Preuzeli dužnost

Polaganjem zakletve u četvrtak, 25. maja gradonačelnici opština Zvečan i Zubin Potok na sjeveru Kosova preuzeli su dužnost.

Novi gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zeqiri je preuzeo dužnost u prostorijama opštinske kancelarije za zajednice u selu Čabar, a gradonačelnik Zvečana Ilir Peci u selu Boljetin, u zgradi Osnovne škole "Isa Boletini".

Zeqiri je nakon polaganja zakletve poručio da neće biti razlike među građanima u vrijeme njegovog mandata.

"Odgovornost će biti na najvišem nivou, pružaćemo usluge svim građanima opštine Zubin Potok, bez ikakve razlike", rekao je nakon što je preuzeo mandat.

Zeqiri je uoči polaganja zakletve rekao da postoje izazovi sa kojim će se nova lokalna vlast u Zubinom Potoku suočavati, te istakao da će biti formiran “jak tim koji će sprovoditi zakon i raditi u interesu svih građana, bez razlike".

Novoizabrani gradonačelnik opštine Leposavić će preuzeti dužnost u toku dana.

Polaganje zakletve se ne održava u opštinskim zgradama, kako je to uobičajena praksa, već u "javnim zgradama", odnosno u selima u kojima živi albansko stanovništvo.

Ovako nešto se dešava jer se u opštinskim zgradama nalaze Privremeni organi koji rade u sistemu Srbije, a novi gradonačelnici im nemaju pristup.

Jedino u Sjevernoj Mitrovici je zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu i u njoj je Erden Atić (Atiq) iz Samoopredjeljenja 19. maja stupio na dužnost.

Lokalni izbori na sjeveru Kosova su održani 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste – najveće partije kosovskih Srba – koji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Te izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo u tom regionu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Izlaznost na aprilskim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 24. maja rekao da su akcije oko polaganja zakletve usmerene na demokratsko funkcionisanje državnih institucija i pružanje javnih usluga svim građanima bez razlike.

"Ovo nije izbor. To je naša obaveza. Posvećeni smo tome da štitimo ljudska prava, građanske slobode, vladavinu prava, politički pluralizam, mir i bezbednost u zemlji", rekao je Kurti.

Zastava Kosova je postavljena na zgradu Opštine Sjeverna Mitrovica nakon što je Erden Atić iz Pokreta Samoopredjeljenje položio zakletvu kao gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, 19. maj 2023.

S druge strane, rukovodstvo Srpske liste je najavilo da će se od 1. juna pripadnici srpske zajednice "braniti svim sredstvima protiv represije Vlade Kosova", uz napomenu da je preuzimanjem dužnosti gradonačelnika Sjeverne Mitrovice počela "okupacija sjevera".

Ovakav stav Srpske liste je podržao i zvanični Beograd, a direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković je izjavio da premijer Kurti "želi da protera srpski narod sa Kosova i isprovocira rat".

Zemlje Kvinte - Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo - su izrazile zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora uz ocjenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rešenje za opštine ne sjeveru, jer ih je bojkotovala srpska zajednica.

Kvinta je pozvale Kosovo i Srbiju da "da hitno rade na obezbjeđivanju stabilne, reprezentativne i participativne demokratije u ovim opštinama".