Politički analitičar

Politički analitičar Rahman Paçarizi ocjenjuje da rješenje kroz izbore ne donosi mogućnost normalnog funkionisanja na sjeveru posle izlaska Srba iz institucija, prenosi Klan Kosova.

"Institucije koje su proizašle iz izbora na sjeveru nisu dobre", izjavio je Paçarizi.

On je dodao da je sjever dio Kosova i da se to tako mora tretirati.

"Da li će Srbija ili Kosovo tamo imati veći uticaj, to se tiče konkurencije Kosova i Srbije. Srpski pokušaj velikog uticaja nije legalan, ali je legitiman, a naš pokušaj je i legalan i legitiman. Ipak, nismo stigli da ubedimo građane Srbije na severu da treba da budu dio Kosova. Naprotiv oni i dalje vjeruju Srbiji", kaže Paçarizi.

Dodaje da kosovske vlasti tvrde da su formirale vlast na sjeveru da bi bili građanima na usluzi, dodajući da Srbi sa sjevera ne žele usluge kosovskih institucija.

"Mi kažemo da smo stvorili opštine da pružaju usluge građaima, a koje ćemo usluge pružati? Opština može da pruža usluge građanima kojima su te usluge potrebne, a njima na sjeveru neće biti potrebne. Da li će im trebati izvod iz matične knjige rođenih? Ne, oni ih vade u paralelnim kancelarijama u Srbiji. Da li su im potrebne lične karte? Ne, jer Kosovo priznaje lične karte koje su izdale paralelne strukture. Možemo li ih primorati na promenu registarskih tablica? Ispostavilo se da ne. Dakle, koje su to usluge koje ćemo ponuditi i za koga", upitao je Paçarizi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova