Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da poboljšanje indeksa korupcije Transparency International za 20 mjesta za dvije godine vlade nije dovoljno.

Rekao je da je cilj izgradnja društva bez korupcije, prenosi portal Demokracia.com.

On je to rekao putem objave na Facebooku, gdje je govorio o prvom sastanku izvršne vlasti i civilnog društva za izradu Strategije za borbu protiv korupcije.

„Poboljšanje od 20 mjesta za dvije godine upravljanja u indeksu korupcije Transparency Internationala. Ali ovo nije dovoljno. Želimo izgraditi društvo koje ima nultu toleranciju na korupciju, nultu toleranciju na mito i favoriziranje ugovora. Zajedno sa ministrima u kabinetu, čelnicima naših državnih agencija, organizacijama civilnog društva, danas smo održali prvi sastanak za izradu Strategije za borbu protiv korupcije”, napisao je Kurti.

Međutim, premijer Kurti je branio uhapšenog šefa KEK-a Nagipa Krasniqija, koji se nalazi u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja, vršenja uticaja i sukoba interesa.

Nakon hapšenja, Kurti je iz skupštinske sale rekao da se Tužilaštvo nije bavilo ranijim slučajevima u KEK-u, čime je branio uhapšenog šefa KEK-a.

“Tačno je da je šef KEK-a uhapšen juče. Sada je u pritvoru i njegov slučaj se bavi pravosudnim sistemom. Ovo pitanje ima činjenice i želimo i nadamo se da će se njime baviti profesionalno i temeljno. S druge strane, činjenica je da je bilo veselja opozicije zbog Krasniqijevog hapšenja. Znamo da je u prošlosti bilo zapanjujućih zloupotreba, ali tužilaštvo se time nije pozabavilo. Naravno, novo rukovodstvo KEK-a je deponovalo na desetine činjenica, materijalnih dokaza, za zloupotrebe koje je tamo zateklo, ali entuzijazam Tužilaštva da se pozabavi prethodnim zloupotrebama je nula, ali revnost Tužilaštva da se bavi sa šefom koji je donosio profit KEK-u, to je bilo maksimalno”, rekao je Kurti.

Isto tako, nakon otkrića finansijskog skandala ambasadora Martina Berishaja, premijer Kurti je to opravdao rekavši da nema korupcije.

“Korupcije nema, naprotiv, za takvu klevetu će biti krivična prijava i razjašnjenje na sudu. Bila je dio kampanje u Sloveniji, gdje je premijer izgubio izbore, a uključila je i ambasadora, koji nema nikakve veze ni s njom ni sa Kosovom”, rekao je Kurti.

Prošle godine je slovenačka televizija Planet TV javila da je kosovski ambasador u Hrvatskoj Martin Berishaj iz Crne Gore u Sloveniju odnio oko 600.000 eura u gotovini. Za njega se kaže da je imao ulogu "mazge" ili nosača novca.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net