Cilj da se normalizuje situacija

Premijer Kosova Albin Kurti je na današnjoj sjednici Vlade rekao da će sutra novoizabrani gradonačelnici u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu položiti zakletvu u javnim zgradama jer je, kako je naveo, cilj da se normalizuje situacija, prenosi Gazeta express.

"Sutra će u javnim zgradama u ovim opštinama biti održane konstitutivne sjednice i polaganje zakletve novih predsjednika opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić", rekao je Kurti.

Na izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova koji su održani 23. aprila glasalo je tek nešto više od tri odsto upisanih birača i samo 13 Srba, pa su tako gradonačelnici u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću i u Zubinom Potoku izabrani na ta mjesta sa po nekoliko stotina glasova.

„Juče se navršilo mjesec dana od održavanja izbora u četiri sjeverne opštine. Nije bilo incidenata, bili su mirni. Zastrašivanja, ucjene i pritisci zvaničnog Beograda, direktno su uticali na slabu izlaznost naših građana srpske nacionalnosti na ove izbore. Izostanak glasanja je bio nedostatak slobodne volje, a ne izraz političke volje. Ovakve preteće kampanje zvaničnog Beograda protiv lokalnih Srba, posebno u naše četiri opštine na sjeveru zemlje, česte su i kontinuirane. Ali samo zato što se nešto dešava često i neprekidno ne znači da je to normalno i prihvatljivo”, rekao je Kurti.

Kurti je komentarisao i stupanje na dužnost Erdena Atiqa na mjesto gradonačelnika Sjeverne Mitrovice koji je zakletvu položio prošlog petka.

„On je juče imenovao četiri direktora, srpske, bošnjačke, egipćanske i albanske nacionalnosti, od kojih su dvije žene. I ovo je napredak koji treba da bude normalan u budućnosti”, smatra Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express