Ekonomski stručnjak

Vlada Kosova najavila je da će javna preduzeća uskoro biti prebačena u Suvereni fond Kosova, a to bi, prema njihovim riječima, povećalo mogućnost za ulaganja, dok stručnjaci za privredu ocjenjuju da su javna preduzeća više teret nego davaoci doprinosa Kosovu.

Prenos javnih preduzeća u Suvereni  fond bio bi zabrinjavajući eksperiment za privredu zemlj, kaže ekspert Safet Gërxhaliu.

Govoreći za Radio Kosovo on ocjenjuje da je u izradi Suverenog fonda bilo više spoljnih nego domaćih stručnjaka, a činjenica je da, prema njegovim riječima, oni ne poznaju dobro ekonomske parametre Kosova.

"Preko Suverenog fonda otvoriće se pandorina kutija u pogledu javnih preduzeća, posebno Trepče, a danas su javna preduzeća mnogo više teret, nego davaoci doprinosa. U tom pogledu vjerujem da će takav eksperiment biti prilično uznemirujuć. Da li vidite negativne efekte, da li vidite šta se dešava u KEK, Trepči, KOSTT i mnogim drugim kompanijama?! Dakle, depolitizacija je glavni put, a ne centralizacija. Ne može biti pozitivnog razvoja sa ljevičarskom politikom“, smatra Gërxhaliu.

Suvereni fond će, prema planovima vlade, biti samostalan i neće podnositi izvještaje ni Skupštini ni Vladi. Ovakva situacija, prema riječima predstavnika privrede Agima Shahinija, dovodi Kosovo u nepovoljan položaj.

"Zato što nikom ne odgovaraju osim sebi i ne mogu da kreiraju strategije kako treba raspodjeliti sredstva među preduzećima. Prema ovom zakonu, neće sva javna preduzeća biti dio fonda, već neka od njih. I to nam govori da će to biti fond koji će određivati iz kojeg ugla da idemo, koga razvijati, koga finansirati. Smatram da bi to trebalo da bude intervencija u upravljanju, klasifikaciji i odgovornosti“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Zeri