Po Ustavu Kosova

Novoizabrani predsjednici opština Zvečan i Zubin Potok, Ilir Peci i Izmir Zeqiri očekuje se da će sutra zvanično preuzeti dužnost. Cermonija polaganja zaklatve održaće se kako je navedeno u "javnim objektima".

Novoizabrani predsjednik opštine Zvečan Ilir Peci izjavio je da će zakletvu položiti u selu Boljetin. Peci je naveo da je odluka donesena u koordinaciji sa Ministarstvom administracije i lokalne samouprave.

Organizacioni sekretar Demokratske partije Kosova Betim Gjoši juče za RTK izjavio da je u dogovoru  sa Ministarstvom administracije lokalne samouprave datum i mjesto polaganje zakletve novog predsjednika opštine Zubin Potok promenjen iz bezbjednosnih razloga.

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca u utorak je komentarisao izjavu ambasadora SAD-a na Kosovu Jeffa Hoveniera u kojoj je izrazio očekivanje da novi predsjednici opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu.

„Uloge gradonačelnika opština su određene ustavom i njihovim nadležnostima. Mislim da neće imati ni manje ni više. Manje bi bilo protivzakonito, više bi bila uzurpacija vlasti. Mi smo demokratska država i tvrdimo da funkcionišemo po Ustavu i zakonima...“, izjavio je Konjufca.

Od četiri gradonačelnika izabrana 23. aprila, do sada je zakletvu položio samo gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atiq.

Rok za polaganje zakletve ističe 28. maja, u suprtnom gradonačenici gube mandat.

U četiri opštine sa srpskom većinom u aprilu su održani su vanredni lokalni izbori. Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na lokalnim izborima na severu Kosova izašlo 1.567 građana od preko 45.000 koji su imali pravo glasa.

U opštini Leposavić i Sjeverna Mitrovica pobjedio je Pokret Samoopredjeljenje, dok je Demokratska partija Kosova odnela pobjedu u Zvečanu i Zubinom Potoku.

U opštini Zubin Potok je njaviše glasova dobio kandidat Demokratske partije Kosova Izmir Zeqiri. Za njega je glasalo 196 građana sa pravom glasa ili oko 52 odsto.

U opštini Zvečan je pobjedio kandidat Demokratske partije Kosova Ilir Peci, koji je dobio 114 glasova ili 60 odsto.

U Sjevernoj Mitrovici je pobjedu odneo Erden Atiq iz Samoopredjeljenja sa osvojenih 519 glasova ili oko 66 odsto.

U opštini Leposavić je za novog gradonačelnika izabran Lulzim Hetemi iz Samoopredjeljenja, koji je dobio 100 glasova ili oko 73 odsto glasova.