Alternativa

Ekspert za međunarodne odnose Drilon Gashi rekao je da Kosovo treba da odgovori na međunarodne pritiske za formiranje Zajednice srpskih opština i da predloži instituciju sličnu ZSO, prenosi Koha.

Gashi ističe da Kosovo može otvoreno da se suprotstavi ZSO, ali da je bolje da ima sopstvenu alternativu i da pronađe institucionalni alat koji je prihvatljiv i spreman za primjenu.

„I saveznici žele jasno da vide da je Kosovo spremno da učini veliki korak formiranjem Zajednice. Sam pritisak na Kosovo umanjuje potencijal sporazuma. Očekujem da će biti pomaka i da će se nešto slično desiti i sa Zajednicom“, dodao je Gashi.

Gashi smatra da u procesu dijaloga Kosova i Srbije nedostaje ravnopravan pristup i strogost Evropske unije.

„Stranka koja treba da nadgleda sprovođenje sporazuma je EU. Odgovornost pada na države kao ključne aktere. Ultimatumi dolaze protiv država pokušavajući da okrive države što nisu izvršile svoju dužnost. Za to će biti potrebna posvećenost sa svih strana. Vidimo da SAD dolaze sa višim osobljem da poguraju element za sprovođenje. Ovde nedostaju pravila, strogoća EU i ravnopravan pristup“, rekao je on.

Gashi je naveo da je tokom čitavog procesa dijaloga Kosovo bilo ključ napretka.

„Još uvijek ne mogu da verujem u ideju da Srbija ide ka Zapadu, jer politika u Srbiji i dalje ima šovinističku i nacionalističku ideologiju prema regionu”, zaključio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore