Politiki analitičar

Politiki analitičar Shkelzen Maliqi smatra da bi vlasti na Kosovu trebalo da poslušaju savjet američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera da novoizabrani gradonačelnici na sjeveru preuzmu samo tehničku, ne i političku ulogu.

Maliqi za Kosovo onlajn, međutim, kaže da nije siguran da li je premijer Albin Kurti čuo i na pravi način shvatio poruku američkog diplomate.

Kada je riječ o nastavku dijaloga Kosova i Srbije, koji je očigledno opet u zastoju, Maliqi ukazuje da je nakon sastanaka u Ohridu, kada je dogovoren aneks implementacije sporazuma iz Brisela iz februara, diplomatska ofanziva međunarodnih posrednika donekle utihnula.

"Diplomatska ofanziva je nakon Ohrida splasnula i koliko vidimo nema sankcija za zastoje u ispunjavanju obaveza iz sporazuma. Ako ne bude pritiska, Aleksandar Vučić i Albin Kurti će biti još više ohrabreni da nastave sa opstrukcijama. Mislim da se u tome oni savršeno doupunju", kaže Maliqi.

Dodaje i da su pažnja međunarodne zajednice i njihovi politički i diplomatski napori na na širem planu trenutno usmereni na Ukrajinu, da li će i do kakvog će raspleta tamo doći.

"S druge strane, curi i vrijeme američke odlučnosti da se naprave ozbiljniji pomaci u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, jer u SAD uskoro počinje kampanja za predsjedničke izbore i fokus će biti na tome", navodi Maliqi.

Izvor: Kosovo Online