Čuo sam zemlje Kvinte...

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da neće biti formiranja Zajednice srpskih opština bez povratka Srba u institucije i dodao kako su to saopštile i zemlje Kvinte, prenosi Koha.

„Čuo sam zemlje Kvinte koje su govorile da nema Zajednice bez povratka Srba u institucije. Recite mi da li se promjenila pozicija zemalja Kvinte? Ne možete uslovljavati ZSO ucjenom Kosova iz Beograda. Doći ćete na Kosovo, registrovati se na Kosovu, učestvovati na izborima na Kosovu i institucije će biti popunjene vašim predstavnicima. Šta se desilo? Napustili su opštine, mi smo nastavili svoj put izborom novih gradonačelnika na sjeveru. Odgovorni su oni koji se nisu prijavili“, rekao je Konjufca.

On je naveo da je Srpska lista izabrala da ostane van kosovskih institucija.

„Srpska lista je odabrala drugi put, a to je ostati van institucija, organizovati neku pobunu ili šta ja znam, po naredbi Aleksandra Vučića. Ne možemo da prihvatimo ovaj scenario, imamo svoje demokratske instrumente. Predsjednici su izabrani, položiće zakletvu, jedan gradonačelnik je već položio zakletvu, a ostali će kasnije. Dakle, ovako ćemo ići napred, drugog puta nema", rekao je Konjufca.

On je naveo da sporazum dogovoren u Briselu, kao i plan implementacije iz Ohrida, treba da budu u potpunosti sprovedeni.

„Mislim da sporazum nema uslove. Greška je imati polazno stanovište koje podrazumeva uslove. Sporazum, ako ga pažljivo pročitate, ima hronološki poređan redosljed koraka posle člana 2 dokumenta. Član 2 sporazuma stupa na snagu onog trenutka kada se strane dogovore o sporazumu, a to je da države funkcionišu kao suverene, sa međusobnim pravima koje imaju jedna prema drugoj. Srbija to osporava. Da nije bilo člana 2, koji će odmah stupiti na snagu, premijer Kurti ne bi prihvatio sporazum. Taj sporazum bi počeo sa ZSO, Vlada Kosova ne bi imala interes da ga potpiše. Kakvo je ovo ponašanja dve suverene države, kada Srbija piše drugim zemljama protiv vizne liberalizacije za Kosovo? Ovo pokazuje da je za Srbiju taj sporazum 'nula', da za nju ne postoji”, rekao je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore