I pozicija i opozicija saglasni

120 poslanika Skupštine Kosova, novom uredbom, moći će da svaki od njih imaju ličnog savjetnika, tačnije izvršnog službenika sa platom većom od 600 eura.

Ovaj prijedlog je dobio zeleno svjetlo pozicije i opozicije. O ovoj temi se izjasnio poslanik PDK, Mergim Lushtaku.

Prema njegovim riječima, sada će poslanici imati priliku da angažuju pomoćno osoblje za podršku poslanicima. On je u izjavi za "Indeksonline" rekao da je to evropska praksa.

„U zapadnim zemljama ima do 5 savjetnika, imaju pomoćno osoblje koje podržavaju poslanika, u izradi zakona, stručnim istraživanjima itd.

“Vjerujte da u tom pogledu kasnimo jer je trebalo to ranije da imamo u Skupštini. To je ispravna odluka i vjerujem da je podržavaju sve političke stranke”, rekao je on.

Podsjećamo, ovom uredbom, koja je usvojena prošlog mjeseca, predviđeno je, između ostalog, imenovanje kadrova za predsjednike skupštinskih komisija, kao i zamjenike predsjednika Skupštine.

Isto tako, svaka poslanička grupa do 10 poslanika ima pravo da angažuje jednog političkog savjetnika, dok poslaničke grupe od 11 do 20 poslanika imaju pravo da angažuju dva politička savjetnika.

U međuvremenu, Poslanička grupa, poput one VV sa više od 50 poslanika, ima pravo da angažuje 6 političkih savjetnika, od kojih će svaki biti plaćen preko hiljadu eura.

Dodatni dodaci za poslanike i političko osoblje takođe su predviđeni ovom uredbom.

Izvor: Indeksonline/info-ks.net