Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je za RTV Dukađini da su Osnovni sporazum iz Brisela i Plan implementacije iz Ohrida prvi u pregovaračkom procesu u kojima nema rokova za izvršavanje obaveza, pa čak ni potpisa.

Mustafa je rekao da je sporazum bio neophodan zbog eskalacije situacije na Kosovu i pogoršanja odnosa sa Srbijom, ali je kao nedostatak naveo prihvatanje klauzule da nijedna strana ne prejudicira mišljenje druge strane o konačnom statusu.

"Ocjenio sam kao neophodan ovaj dogovor, zbog eskalacije situacije u zemlji i pogoršanja odnosa sa Srbijom, posebno nakon zahtjeva međunarodne zajednice za pronalaženje rješenja zbog sukoba ili ruske agresije u Ukrajini, ali ovo ne znači da je i sadržaj sporazuma ono što nam je odgovaralo, jer smo očekivali sporazum sa obostranim priznanjem“, rekao je Mustafa.

Smatra, ipak, da će sve to potrajati, jer ne postoji rok do kada će Srbija priznati Kosovo i do kada će početi proces evropskih integracija, što će, prema njegovim riječima, nametnuti priznanje Srbiji.

"Očekujem da će se ova decenija završiti ovako", dodao je Mustafa.

Takođe, rekao je da ranije nije bilo slučajeva da se razgovori završe bez potpisa, pa je čak bilo i "tri puta potpisivanja".

"Ovo je prvi put da nema potpisa. To se desilo na zahtjev EU, odnosno Josepa Borella, jer je Unija garantovala da će ti sporazumi biti sproveden. Ali, postoji uvjerenje da će to biti učinjeno, jer postoje obaveze prema EU, SAD i drugim partnerima, da su dve strane prihvatile te obaveze", rekao je Mustafa.

Kao još jednu nejasnoću vidi i tačku 7. sporazuma, koja govori o Zajednici srpskih opština.

"U svakom slučaju, to je dodatna komponenta, jer se Zajednica shvata kao organizacija opština sa srpskom većinom, a ne srpskih opština, kako je predložio Upravljački tim u Briselu, jer je nacrt rađen van svih okvira dosadašnjih sporazuma", smatra Mustafa.

On dodaje dau javnosti postoji zabuna, jer ni Albin Kurti ni Samoopredjeljenje ne priznaju da osnivaju Zajednicu, već to pokrivaju "samoupravljanjem".

"A, ako je samoupravljanje, onda riječ uprava mijenja i formu i karakter Zajednice, jer je osnovni zahtjev bio da ova Zajednica nema izvršna ovlašćenja i da ne bude treća vlast, dok samouprava srpske zajednice na Kosovu nije razjašnjena šta će biti“, rekao je Mustafa.

Prema njegovim riječima, upravljanje kao menadžerski, ekonomski i politički pojam znači i izvršenje, što, kako kaže Musatafa, znači nadležnost, izvršnu vlast, odnosno govori o nekoj vrsti autonomije i posebnih prava za srpsku u odnosu na druge zajednice.

Na pitanje da li je Upravljački tim trebalo da bude razriješen prije sastanka u Briselu, Mustafa odgovara potrvdno.

"Trebalo je da Tim bude raspušten, jer nije sarađivao i zato što je u ovom slučaju vlada mnogo oštetila i sebe i Kosovo, jer sada međunarodni predstavnici govore da se mora naći rješenje između nacrta statuta koji je dao Upravljački tim i onoga što je Vlada Kosova ponudila", primetio je Mustafa.

Međutim, kaže i da ne vidi nikakve nacrte vredne razmatranja.

"U svakom slučaju, nije bilo razgovora o pravu srpskih opština da poseduju tunele, puteve, javne organizacije, da imaju pravo na referendum, to ne stoji ni u jednom dokumentu. To su stvari koje su oni sami smislili. Srbija ih je uradila, ali je ovaj Upravljački tim to predstavio u njeno ime", naveo je Mustafa.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini