Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz učestvovala je Briselu na šefova diplomatije Evropske unije i iz regiona, a tom prilikom kazala je da Kosovo sporazume zaključene ove godine u Briselu i Ohridu vidi kao pravno obavezujuće, prenosi Koha.

"Očigledno da je normalizacija odnosa sa Srbijom bila jedna od tema kao izazov za naš region. Iznela sam stav Kosova da sporazume zaključene u Briselu i u Ohridu vidimo kao pravno obavezujuće sporazume i očekujemo da ih Srbija primjeni, iako signali iz Srbije nisu dobri", kazala je Gërvalla-Schwarz.

Prema njenim riječima, o lošim signalima iz Beograda govore i izjave Aleksandra Vučića i Ivice Dačića koji, kako kaže, stalno odbijaju da sprovode dogovoreno, a često i negiraju postojanje sporazuma.

Gërvalla-Schwarz je ocjenila da je dobro što su ministri sa Zapadnog Balkana pozvani na ovaj sastanak i dodala da postoji zahtjev da se takvi sastanci održavaju češće.

Upitana o zahtjevu Kosova za status kandidata za članstvo u EU, Gërvalla-Schwarz kaže da su zahtjev podneli u decembru te da se nadaju se da će se za vrijeme predsjedavanja Švedske završiti razgovori sa svim državama članicama Unije i doći do konkretnog rezultata.

"Predviđanja ne mogu da dam, jer to ne bi bilo ozbiljno. Ali, vjerujem da se pristupom koji je Švedska imala tokom svog predsjedavanja pokazala kao veoma spremna da unapredi naš zahtjev i da razgovara sa svim članicama i onima koji su pristalice i onima koji su malo neodlučniji", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore