HAG

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hashimu Thaçiju i trojici saoptuženih za zlodjela na Kosovu i u Albaniji, peti svjedok optužbe izjavio je danas da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka.

Zajedno sa Thaçijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi.

Svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 3156, rekao je da je bio očevidac kada su osobe u crnim uniformama s amblemima OVK i maskama na licima otele njegovog rođaka i još jednu osobu u selu u kojem su živjeli.

U to vrijeme i sam pripadnik OVK, svedok je, kako je rekao, automobilom pratio otmičare do mjesta na kojem je, poslije nekog vremena, zatekao beživotna tijela rođaka i druge otete osobe.

Na rođakovom tijelu bila je poruka na papiru, precizirao je svjedok.

Šta je u poruci pisalo, nije se čulo u otvorenom dijelu iskaza svjedoka, koji se većim dijelom odvijao iza zatvorenih vrata.

U unakrsnom ispitivanju, branioci optuženih insistirali su da svjedok nije mogao znati ko su bili maskirani počinioci.

Svjedok je to potvrdio, ali je rekao da je kasnije video osumnjičene bez maski i saznao ko su.

On je ostao pri iskazu da su počinioci nosili ambleme OVK i pošto su mu branioci citirali druge očevice koji su tvrdili da nisu vidjeli te oznake.

"Vi ne znate da su baš te maskirane osobe ubile vašeg rođaka i ostavile poruku“, sugerisao je Geoffrey Roberts, branilac trećeoptuženog Selimija.

"Ja verujem da niko drugi to nije mogao da uradi“, uzvratio je svjedok 3156.

Poslije ubistva rođaka, svjedok je, po sopstvenim riječima, na mjesec dana napustio OVK, ali se u novembru 1998. vratio u redove seoske straže.

Ispitivanje svjedoka 3156 se nastavlja.

Proces Thaçiju i saoptuženima počeo je 3. aprila uvodnim rečima tužilaca, zastupnika 140 žrtava i branilaca.

Od 11. aprila, raspravno veće saslušalo je iskaze četvoro zaštićenih svjedoka optužbe, pretežno iza zatvorenih vrata.

Tužioci su, prije početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svjedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Na početku suđenja, 3. aprila, svi optuženi ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.