Sporazum

Američki senatori su izrazili zadovoljstvo zbog nedavnog dogovora koji je postignut u Briselu i Ohridu, ističući da obaveze iz tog sporazuma treba što prije realizovati.

Američki senatori Chris Murphy i Gary Peters izjavili su, nakon sastanka s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, da Kosovo i Srbija, u cilju provođenja dogovora iz Brisela i Ohrida, moraju preduzeti teške korake i ispoštovati sve tačke sporazuma.

Američki senatori su izrazili zadovoljstvo zbog, kako je rečeno na konferenciji za medije, nedavnog dogovora koji je postignut u Briselu i Ohridu, a koji uključuje i međusobno priznavanje zvaničnih dokumenata.

“Ali, očekuju nas i teški koraci koje moraju preduzeti obje strane. Srbija mora prestati biti prepreka za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a Kosovo se obavezalo da će dozvoliti opštinama da osnuju udruženje. Mislim da se obaveze o tom sporazumu trebaju što prije realizovati”, rekao je senator Murphy, naglasivši da će Sjedinjene Američke Države učiniti sve što je u njihovoj moći na ubrzanju transatlantskog i evropskog puta Kosova.

‘Kosovo neće propustiti nijednu tačku sporazuma’

Senator Gary Peters je kazao da je odnos između Kosova i SAD-a poseban.

“Ne znam da postoji država na svijetu koja ima tako bliske odnose kao naše dvije zemlje. Radit ćemo sa vama i na cyber sigurnosti, a trudit ćemo se da sarađujemo i u nabavci vojne opreme”, dodao je.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je ponovila da je Kosovo “najviše američka država” na svijetu, prenijevši novinarima da je američke goste upoznala sa “svim sporazumima koje krši Srbija”.

“Kada je riječ o Sporazumu u Ohridu, Kosovo neće propustiti nijednu tačku. Kao što znate, opštine imaju pravo na udruživanje, ali u skladu s Ustavom”, dodala je ona.

Poslije sastanka s Vjosom Osmani, senatori Chris Murphy i Gary Peters će se sastati s premijerom Albinom Kurtijem.